The Capital Plaza Podgorica, Business building

CKB, NLB, Lovćen i Sava Osiguranje na listama najvećih firmi u regionu

Podijeli

Nijedna crnogorska kompanija se ni ove godine nije uspjela svrstati na listu 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi SEE TOP 100, koju pravi regionalnih servis SeeNews.

SEE TOP 100 je godišnja rang-lista najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi prema ukupnom prihodu za fiskalnu godinu zaključno sa 31. decembrom 2021.

SEENews pravi liste najvećih firmi i po sektorima, i u njima su se našle četiri kompanije – dvije banke i dvije osiguravajuće kuće.

Crnogorska komercijalna bank (CKB), najveća banka na tržištu, zadržala je 65. mjesto na listi najvećih bankarskih kompanija u regionu, sa ukupnom aktivom od skoro 1,4 milijarde eura u 2021. i ostvarenom dobiti od 2,3 miliona eura.

NLB Podgorica se ove godine prvi put našla u Top 100 banaka u regionu, sa 752 miliona eura vrijednom aktivom i 10,9 miliona ostvarene dobiti. Zahvaljujući tim rezultatima, crnogorska podružnica NLB-a je zauzela 97. mjesto. Ovaj uspjeh treba pripisati i akviziciji kroz koju je NLB sebi pripojila Komercijalnu banku.

Još dvije crnogorske kompanije uspjele su da se rangiraju u top 100, i to na listu osiguravajućih kuća. Naime, Lovćen Osiguranje je zauzelo 59. mjesto na listi 100 najvećih osiguravača u regionu. Kompanija koja posluje unutar slovečakog Triglav osiguranja, prošle godine je imala bruto premije od 33,9 miliona eura a upisala je i 1,3 miliona eura neto dobiti.

Sava osiguranje je pogoršala svoj rejting na ovoj listi, u odnosu na prethodni izvještaj od prošle godine, i to za dva mjesta. Ova kompanija zauzela je 96. mjesto na listi 100 najvećih regionalnih osiguravača sa 14,4 miliona eura vrijednim bruto premijama te neupisanim profitom.

Najveća kompanija iz regiona dolazi iz Rumunije

Najveća kompanija u ovom regionu je OMV Petrom iz Rumunije, a slijede Dacia i OMV Petrom Marketing takođe iz ove zemlje.

Sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi završilo je 2021. godinu s ukupnim prihodom od 153,8 milijardi eura, 28% više od ukupnih prihoda učesnika rang-liste godinu dana ranije i značajno premašivši iznos od 129,3 milijarde eura iz 2019. godine, pokazuje rang-lista. Porast njihovih dobiti bio je još značajniji – za 83% na 6,4 milijarde eura.

Industrija nafte i plina se pokazala kao najsnažnija u pogledu prihoda i dobiti, zamijenivši pobednika iz 2020. — sektor veleprodaje i maloprodaje.

Comments are closed.