dollar, us dollar

Federalne rezerve gube rat protiv inflacije

Podijeli

Niko nije očekivao da će američka centralna banka poznatija kao Federalne rezerve (Fed) moći brzo da uguši inflaciju. Ali nakon sedam mjeseci brzog rasta kamatnih stopa, jedva da je napravljen pomak.

CNN ocjenjuje da pogled u četvrtak objavljene podatke o septembarskim potrošačkim cijenama pokazuje da sada nije mnogo bolje nego u martu, kada je Fed započeo agresivno monetarno pooštravanje. Tada su ukupne potrošačke cijene porasle 8,5% u odnosu na prethodnu godinu. U septembru je taj rast iznosio 8,2%.

Osnovne cijene, koje isključuju promjenjive kategorije hrane i energije i koje se naširoko smatraju pouzdanijim barometrom osnovne inflacije, dostigle su 6,6% godišnje u septembru – što je najviše od 1982. godine.

„Ovaj izvještaj o inflaciji bio je neublažena katastrofa“, napisao je Kristofer S. Rupki, glavni ekonomista u Fwdbonds, kompaniji za istraživanje finansijskih tržišta. “To pokazuje da – šta god da rade zvaničnici Fed-a – to jednostavno ne funkcioniše.”

Fed je udvostručio svoje planove u pokušaju da izvuče inflaciju iz američke ekonomije na bilo koji način, primjenjujući masivno povećanje kamatnih stopa u nadi da će umanjiti potražnju za robom i uslugama.

Ipak, uprkos podizanju stopa brzinom bez presedana, malo je znakova da će cijene dalje rasti. Ipak, Fed je odlučan da ostane na svom putu, kladeći se da snažno američko tržište rada može tolerisati stres zbog viših troškova zaduživanja.

“Fed će to vidjeti kao dozvolu da ostane pri agresivnoj kreditnoj politici”, napisao je Jan Silađi, izvršni direktor Toggle AI, kompanije za istraživanje investicija.

Izvještaj o inflaciji u četvrtak – blaži nego što se očekivalo – posljednji je veliki ekonomski faktor koji će kreatori politike Fed-a uzeti u obzir prije svog sljedećeg sastanka početkom novembra. Analitičari očekuju da će nosioci monetarne vlasti dolara tada podići kamatne stope za još 0,75%.