Christoph Schoen, CEO Addiko bank

Moj prvi zarađeni novac: Kristof Šon, Addiko bank

Podijeli

Gost rubrike “Moj prvi novac” portala Investitor ovog puta je Kristof Šon (Christoph Schoen), predsjednik Upravnog odbora Addiko banke i predsjednik Savjeta stranih investitora Crne Gore.

U ovoj rubrici, istaknuti pojedinci iz svijeta biznisa, prenose svoja iskustva sa prvim zarađenim novcem i kako danas gledaju na njega.

  • Kada ste prvi put zaradili novac, bez obzira da li se radi o džeparcu, zaradi, honoraru, naknadi ili slično

Moj prvi novac zaradio sam na sezonskom poslu, sa 16 godina. Otac jednog mog školskog druga je imao kompaniju za proizvodnju čeličnih komponenti za armirane betonske konstrukcije i ja sam šest sedmica radio u njihovom magacinu.

  • Šta vam je bio posao, zadatak, tom prilikom?

Radno vrijeme je počinjalo već u 6 sati ujutro, što je u toku ljetnih praznika za mene bio već izazov sam za sebe. Moja dnevna rutina bila je više-manje uvijek ista, zasnovana na zadacima i uputstvima koje bi dao moj nadležni, u vidu toga da pokupim 10 m duge čelične šipke iz skladišta i izrežem ih na odgovarajuću veličinu, te da ih pravilno uskladištim na posebno mjesto za dalje rukovanje. Nositi čelične komponente cijeli dan bio je fizički vrlo zahtjevan posao, bez obzira na kišu ili jako sunce… ali ubrzo sam se i na to nekako navikao i čak počeo uživati u poslu.

  • Kako je došlo do tog posla i kako ste se osjećali kada ste prvi put bili plaćeni za to što ste odradili?

Osnovni pokretač za dobijanje mog prvog posla bila je želja za odlaskom na odmor s prijateljima. Roditelji me nikada nisu tjerali da radim, ali su jasno rekli da mi neće platiti godišnji odmor nakon što sam napunio 16 godina i kad mi je zakonski dopušteno da radim preko ljeta. Bio je sjajan osjećaj nakon šest sedmica dobiti platu od 400 eura, u to vrijeme još u austrijskim šilinzima.

  • Čemu Vas je naučio prvi zarađeni novac?

Uvidio sam da puno opreznije trošim svoj zarađeni novac nego novac koji sam dobijao od roditelja “džabe”. Prije ovog iskustva nisam bio svjestan koliko je truda potrebno da se zaradi čak i taj mali novčani iznos. Drugo saznanje je bilo da neću više raditi taj posao ????

  • Kako danas gledate na novac i šta Vam on znači sada, poslije toliko iskustva?

Doživljavam novac kao slugu koji nam obezbjeđuje dobar život, ali odbijam da ga prihvatim kao vrijednost samu po sebi, jer prave vrijednosti nemaju cijenu.

Christoph Schoen, CEO Addiko bank
Šon (Privatna arhiva)