Microsoft ukida skoro 1.000 radnih mjesta

Podijeli

Softverski gigant Microsoft otpušta skoro 1.000 radnika u više sektora, objavilo je više američkih medija u ponedjeljak.

Izvori Axiosa i Business Insidera su rekli da je broj otpuštanja manji od 1.000 i da obuhvata različite regione i sektore – uključujući Xbox i Edge. Microsoft ima ukupno oko 221.000 zaposlenih širom svijeta, prema njegovoj web stranici.

U e-poruci za MarketWatch, portparol Microsofta potvrdio je tačnost ovih navoda, dodajući da, „kao i sve kompanije, redovno procjenjujemo naše poslovne prioritete i u skladu s tim vršimo strukturna prilagođavanja”.

“Nastavićemo ulaganja u naše poslovanje i zapošljavati u ključnim područjima rasta u narednoj godini”, dodao je.

Microsoft je posljednja velika tehnološka kompanija koja je otpustila ili najavila otpuštanje većeg broja radnika zbog straha od nadolazeće recesije.

Snapchat je takođe nedavno najavio planove za smanjenje 20% svog osoblja, ali i Intel koji će navodno otpustiti hiljade radnika do kraja mjeseca.

I kompanije uključujući Apple, Oracle i Beyond Meat takođe su ukinule brojna radna mjesta, dok je Facebookova matična Meta Platforms objavila zamrzavanje zapošljavanja prošlog mjeseca.

Nedavni izvještaj KPMG-a pokazuje da je 51% anketiranih izvršnih direktora izjavilo da razmatraju smanjenje radnog mjesta u narednih šest mjeseci.

Očekuje se da Microsoft objavi kvartalnu zaradu 25. oktobra.

Akcije Microsofta su pale nakon objave ove vijesti skoro 30%.