autoput smokovac mateševo, bemax

Prodaja Bemaxa: Kako je najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori promijenila vlasnika

Podijeli

Jedna od najvećih privatnih kompanija u Crnoj Gori “Bemax”, promijenila je vlasnika u julu ove godine kada je Ivan Ubović za 750.000 eura kupio stopostotni udio od Veselina Kovačevića, koji se do tada u centralnom registru vodio kao zvanični vlasnik.

To je navedeno u ugovoru o prenosu udjela kojeg su “Vijesti” dobile iz Uprave prihoda i carina na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.

Kompanija “Bemax” je prema zvaničnim finansijskim izavještajima na kraju prošle godine imala stalnu imovinu u vrijednosti od 120 miliona eura, ukupan kapital kompanije je procijenjen na 142 miliona eura, a firma je na računu imala i čistu neraspoređenu dobit iz ranijih godina u iznosu od 141 miliona eura.

“Bemax”, najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori, lani je ostvario neto dobit od 14 miliona eura, a u 2020. od 27,5 miliona eura. To, kako ocjenjuju Vijesti, znači da je Kovačević dobrovoljno prodao svoju firmu za svega 0,5 odsto njene vrijednosti, odnosno ukupnog kapitala. Vrijednost za koju je prodata kompanija iznosi svega pet odsto prošlogodišnje neto dobiti.

Kompanija je angažovana na nekim od najvećih infrastrukturnih građevinskih projekata u državi. Najznačajniji među njima je gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, gdje je Bemax glavni podizvođač kineskom CRBC-u.

Kovačević i Ubović su ugovor prenosu vlasništva potpisali 1. jula pred notarom, a zatim je uz dokumentaciji o izmjeni podataka predat centralnom registru privrednih subjekata čime je postao dio javne dokumentacije. U ugovoru je navedeno da je Kovačević osnovao kompaniju sa početnim ulogom od 12.000 eura u januaru 2007. godine, kao i da je naknadno uplatio dodatni ulog od 300.000 eura i na nju prenio nenovčana sredstva od 437,8 hiljada eura.

Tako da su njegov uloženi novac i sredstva u kompaniju vrijedjela 749,8 hiljada eura, odnosno nakon 15 godina upravljanja firmom i vrtoglavog rasta njene vrijednosti, Kovačević je na prodajnoj cijeni zaradio svega 200 eura.

Prema zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, porez na kapitalnu dobit se računa na razliku između uloženog novca u akcije i udjele preduzeća i iznosa za koji se one prodaju. Odnosno, u ovom slučaju Kovačević bi trebalo da plati porez od devet odsto na ovu razliku od 200 eura između vrijednosti njegovog ulaganja u kapital i iznosa za koju je prodao firmu.

Da je kompaniju prodao po vrijednosti od 142 miliona eura, na koliko je njen kapital procjenjen samo šest mjeseci ranije u bilansu koji je predao Upravi prihoda i carina, porez bi iznosio 12,8 miliona eura, navode Vijesti.