Ditrih Matešic, Red Bull vlasnik

Ko je bio osnivač Red Bulla i preduzetnik ‘težak’ 20 milijardi eura: Ideju koja mu je donijela bogatstvo dobio je u avionu

Podijeli

Nakon dugogodišnje borbe s teškom bolešću, u 79. godini života preminuo je Ditrih Matešic, austrijski milijarder koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu sporta. U njegovom vlasništvu su bili fudbalski klubovi, hokejaški, Formula 1 tim, a danas praktično ne postoji adrenalinski sport koji ne nosi prefiks njegove kompanije – Red Bull.

Sve je krenulo početkom 80-ih, kada je Matešic na jednom od svojih poslovnih putovanja, na jugoistoku Azije naletio na tajlandsko energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) koje je prodavao preduzetnik Chaleo Yoovidhya. Nakon tri godine saradnje, dvojac je 1987. lansirao na austrijsko tržište prvu limenku Red Bulla.

Do smrti je u vlasništvu držao 49 odsto vlasništva kompanije, dok se ostatak nalazi u rukama njegovih tajlandskih partnera.

Red Bull danas zapošljava 13,610 ljudi, a u 2021. godini prodato je čak 9.804 milijardi limenki tog energetskog pića što je povećanje od 24.3 odsto u odnosu na 2020. Prema Forbesu, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 20 milijardi eura, čime zauzima 51. mjesto na Forbesovoj listi milijardera, piše 24sata a prenosi Poslovni dnevnik.

Poslovni čovjek i milijarder

Matešic se kroz život držao daleko od medija i krugova bogatih i slavnih, no 2017. dao je jedan od rijetkih intervjua Kleine Zeitungu u kojem je oštro kritikovao austrijske i njemačke vlasti radi imigrantske politike otvorenih ruku tokom izbjegličke krize 2015. Konkretno, kazao je da bi Austrija trebalo da zatvori svoje granice, a istovremeno je podržavao Donalda Trampa.

“Niko od ljudi koji viču ‘dobrodošli, izbjeglice’ ne pripremaju svoje sobe kako bi ih ugostili “, kazao je Matešic koji je takođe kritikovao međunarodne elite i političku korektnost.

Rođen je 1944. u austrijskoj pokrajini Štajerskoj u porodici hrvatskog porijekla, a nakon razvoda roditelja odrastao je bez oca. Ni u školi mu nije išlo, a ekonomiju je diplomirao tek nakon deset godina. Prije pokretanja vlastitog biznisa prodavao je deterdžente za Unilever i paste za zube Blendax. Nikada se nije ženio, ali ima sina. Njegova rezidencija bila je Fuschl am See, a takođe je posjedovao ostrvo Laucala na Fidžiju.