Volkswagen: Nikada u istoriji nijesmo imali nestašice djelova kao danas

Podijeli

Volkswagen ulazi u direktne kupoprodajne ugovore bez presedana, kako bi se uhvatio u koštac s najgorim nedostacima u lancu snabdijevanja koje je kompanija doživjela, izjavio je u utorak njegov šef nabavke Murat Aksel.

Proizvođač automobila je takođe gradio bazu podataka koja bi pomogla u predviđanju geopolitičkih, prirodnih rizika i rizika u lancu snabdijevanja unaprijed, kao što je to učinio i za finansijske rizike nakon finansijske krize 2008. godine, dodao je Aksel.

“Nikad nijesmo razgovarali sa rudarskim operaterima – sada znamo njihov poslovni model”, rekao je Aksel na konferenciji u Berlinu. “Više nije dovoljno oslanjati se na dobavljače prvog reda – moramo i sami pogledati iza zavjesa.”

Volkswagen je doživio promjenu moći sa tržišta kupaca na tržište gdje je proizvođač automobila bio manji i manje moćan kupac za dobavljače u novim važnim područjima, kao što je softver, rekao je Aksel u svom govoru na konferenciji Automobilwoche Kongress.

Druge kompanije bi naručivale milion čipova sedmično ili dnevno, dok je proizvođač automobila tražio milion godišnje, rekao je.

“Za dobavljače softvera, Volkswagen je mali igrač, a ne veliki”, rekao je.

Upitan kako trenutno gleda na situaciju sa snabdijevanjem čipovima, Aksel je rekao da očekuje olakšanje sljedeće godine, ali da kompanija još nije u stanju da prati potražnju, jer su neki brendovi rasprodati do 2023. godine.