ECB podigla kamatnu stopu na depozite na 1,5%

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas kamatne stope na treći put ove godine zaredom i nagovijestila namjeru da počne da čisti gotovinu iz bankarskog sistema kako bi se borila protiv rekordno visoke inflacije.

ECB je, kako javlja Reuters, prekinuo niz godina agresivnih stimulacija u samo nekoliko mjeseci nakon što je bio zaslijepljen iznenadnim skokom cijena – rezultatom većih troškova energije uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu i neravnomjernim ponovnim otvaranjem ekonomije nakon pandemije COVID-19.

Centralna banka 19 zemalja koje koriste euro kao zvanično sredstvo plaćanja podigla je kamatnu stopu koju plaća na bankarske depozite za 75 baznih poena, dovodeći je na 1,5%, što je ujedno i najviši nivo od 2009. godine.

Podignuta je i kamata na glavne operacije refinansiranja i to na 2 odsto, a na prekonoćne pozajmice 2,25 odsto.

“Vijeće guvernera donijelo je današnju odluku i očekuje dalje podizanje kamatnih stopa, kako bi se osiguralo blagovremeno vraćanje inflacije na 2%”, saopštila je ECB.

Međutim, ECB je ponovio planove da nastavi sa reinvestiranjem prihoda od obveznica od 3,3 milijarde eura koje je kupila u okviru svog programa kupovine imovine (APP) u posljednjih osam godina, kada je bilo očekivano da će inflacija ostati niska.

“Vijeće guvernera namjerava da nastavi sa reinvestiranjem, u cjelosti, otplate glavnice iz dospjelih hartija od vrijednosti kupljenih u okviru APP-a na duži vremenski period”, saopštio je ECB.

Konačno, ECB je promijenio uslove svojih dugoročnih operacija refinansiranja kako bi ohrabrio banke da prijevremeno otplate te višegodišnje zajmove.

Odlukom od četvrtka, ECB je takođe povećao stopu na svoju operaciju glavnog refinansiranja, sedmičnu gotovinsku aukciju koju su banke jedva koristile godinama, na 2,0% sa 1,25% i stopu na svoju dnevnu liniju graničnog kreditiranja na 2,25% sa 1,5%.

Predsjednica ECB-a, Kristin LAgard, će objasniti političke odluke ove institucije na posebnoj konferenciji za novinare.

Reuters/Investitor