airplane, aircraft, travel

Top 5 najkonkurentnijih avio-linija na svijetu

Podijeli

Avio-saobraćaj odavno nije bio zauzetiji kao ove godine, nakon pandemije koja je prizemljila mnoge avione.

Sajt Simply Flying nam donosi koje su to linije trenutno nakonkurentnije, odnosno, na kojim relacijama vozi najveći broj prevoznika.

Konkurentske rute se mnogo razlikuju od ruta na kojima jedna aviokompanija ima monopol na letove između određenih aerodroma. Kada jedna aviokompanija nudi jedini način da leti od A do B, ona može naplatiti karte koliko im tržište dozvoljava.

Mnogi faktori određuju cijenu karte

Cijena karte može biti u korist kupca na linijama na kojima se takmiči više od jedne aviokompanije. Naravno, broj avio-kompanija koje rade na određenoj ruti takođe je povezan sa potražnjom putnika.

Prisustvo ili nedostatak konkurencije nije jedina stvar koja pokreće cijene, a doba dana takođe doprinosi cijeni karte. Ako biste krenuli letom koji je stigao na odredište na vrijeme za poslovni sastanak, očekivali biste da ćete platiti mnogo više za kartu od one na kojoj je vaš let stigao oko ponoći. Poslovne destinacije i destinacije za slobodno vrijeme takođe se značajno razlikuju, pri čemu su karte za poslovnu lokaciju mnogo skuplje od onih za destinaciju za odmor.

Godišnje doba takođe određuje cijenu karte. Tokom ljeta, ako želite letjeti iz Sjeverne Evrope do Sredozemnog mora, možete očekivati ​​da ćete platiti mnogo više nego što bi vas koštao isti let zimi. Drugi primjer bi bila Sjeverna Amerika, gdje letovi iz sjevernih država i Kanade do Floride i Kariba vrtoglavo rastu tokom zime.

Bliski istok sada ima najkonkurentnije letove

Prije pandemije COVID-19, domaći i međunarodni letovi u Aziji bili su najkonkurentniji, ali to se promijenilo. U 2022. letovi između bliskoistočnih gradova u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima postali su najkonkurentniji.

Broj jedan

U svom najnovijem izvještaju, dobavljač globalnih putnih podataka u avio-industriji OAG kaže da od deset najkonkurentnijih ruta, Međunarodni aerodrom Kairo (CAI) do Međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz (JED) nije samo najprometniji na svijetu, već ima i najveću konkurenciju. Dok avioprevoznik Saudijske Arabije Saudia ima 53,8% udjela u prometu, takmiči se sa osam drugih aviokompanija. Između egipatske prestonice i grada Džede na Crvenom moru ima 36 letova dnevno.

Broj dva

Na drugom mjestu najkonkurentnijih letova na svijetu, moramo pogledati Aziju, gdje letovi između međunarodnog aerodroma Da Nang (DAD) u Vijetnamu i međunarodnog aerodroma Incheon (ICN) u Južnoj Koreji imaju devet avioprijevoznika koji se takmiče na ruti. Od avio kompanija, VietJet ima najveći kapacitet i uzima 28% prometa.

Broj tri

Na trećem mjestu su letovi između Međunarodnog aerodroma Kairo (CAI) i Međunarodnog aerodroma King Khalid (RUH) u Rijadu, sa 25 letova dnevno koje obavlja osam različitih aviokompanija, uključujući Egyptair.

Broj četiri

Na četvrtom mjestu su letovi između Međunarodnog aerodroma Bangkok Suvarnabhumi (BKK) na Tajlandu i Međunarodnog aerodroma Incheon (ICN) u Južnoj Koreji. Na ruti se takmiči osam aviokompanija sa prosječno osam letova dnevno.

Broj pet

Na petom mjestu su letovi između moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetjevo (SVO) i turskog mediteranskog letovališta koje opslužuje aerodrom Antalya (ATY). Posljednjih godina popularnost turske rivijere je porasla kod Rusa, a dijelom zahvaljujući slabosti turske lire, koja Tursku čini jeftinom destinacijom za odmor. U skorije vrijeme, budući da Turska ne zahtijeva od Rusa da imaju vizu, mnogi mladi Rusi su doputovali tamo kako bi izbjegli vojnu mobilizaciju. Dok Aeroflot i Turkish Airlines svakodnevno lete između dvije zemlje, konkurencija se zahuktava tokom ljeta kada se uključuju čarter avio-kompanije za odmor.