rich people, wealthy, wealth, drink, business

Broj milionera će porasti za 40% na globalnom nivou u narednih 5 godina

Podijeli

Broj milionera je u stalnom porastu, a u sljedećih pet godina očekuje se da njihova brojka skoči čak 40 odsto.

To pokazuje novi izvještaj finansijske grupe u kojoj mnogi bogataši čuvaju novac, Credit Suisse.

Izvještaj o globalnom bogatstvu Credit Suisse Group AG za 2022. navodi da ćemo do 2026. godine imati nove milione milionera: Širom svijeta će ih biti više od 87,5 miliona a većina njih će biti Kinezi.

Iznenađenje od milion dolara

Kina je izgubila mnogo u produktivnosti i ekonomskom rastu tokom pandemije COVID-19, jer su karantini preplavile zemlju. Ali tržišta u razvoju vjerovatno će doživjeti brži oporavak od ekonomske krize, navodi se u izvještaju.

Privatno bogatstvo trebalo bi da skoči 36% do 2026. godine na 169 biliona dolara, izvještava Credit Suisse. To je priličan porast s obzirom na trenutni pad na kineskim tržištima; MSCI Kineski indeks je pao više od 30% od početka godine.

Ipak, Yahoo Finance se pita da li je izvještaj “možda previše optimističan?” Rast u Kini ima svoje povezane rizike, posebno imajući u vidu geopolitičke tenzije sa SAD-om i krajnji rok do 2024. da određene kineske dionice budu uklonjene sa berze na Wall Streetu. U međuvremenu, rivalstvo između dvije nacije u tehnologiji, energetici i telekomunikacijama nastavlja se nesmanjenom žestinom.

Investitor