Džek Dorsi, Jack Dorsey, Twitter, direktor Twittera

Suosnivač Twittera namjerava da napravi novu društvenu mrežu

Podijeli

Ako nijeste zadovoljni što izvršni direktor Tesle Ilon Mask preuzima kontrolu nad Twitterom i tražite alternativu ovoj društvenoj mreži, onda imamo dobre vijesti za vas.

Suosnivač Twittera, Džek Dorsi testira novu aplikaciju za društvene mreže, prenose američki mediji.

Nedjelju dana prije nego što je Mask preuzeo Twitter, Dorsi je objavio da njegova decentralizovana društvena aplikacija Bluesky u fazu beta testiranja.

“Sljedeći korak je početak testiranja protokola. Distribuirani razvoj protokola je težak proces. To zahtijeva koordinaciju mnogih strana kada se mreža postavi, tako da ćemo početi u privatnoj beta verziji kako bismo riješili probleme” objavila je kompanija u saopštenju za javnost.

Dok bude trajalo testiranje, iz kompanije kažu da će dijeliti detalje o tome kako sve funkcioniše.

“Kada bude spreman, preći ćemo na otvorenu beta verziju”, dodaje se.

Nova aplikacija će, kako je precizirano, koristiti Authenticated Transfer Protocol (AT Protocol), koji je udružena društvena mreža koju vodi više stranica umjesto jedne.

“Riječ ‘Bluesky’ evocira široki prostor mogućnosti. To je bio originalni naziv za ovaj projekat prije nego što se oblikovao, a i dalje je ime naše kompanije”, navodi se u saopštenju.

“Aplikaciju koju gradimo zovemo Bluesky jer će to biti portal u svijet mogućnosti na vrhu AT protokola”, precizirali su.

Dorsi je prošle sedmice na Twitteru podijelio da Bluesky namjerava biti “konkurencija svakoj kompaniji koja pokušava posjedovati temeljne osnove društvenih medija ili podatke ljudi koji ih koriste”.

Bluesky je prvobitno osnovao Twitter 2019. godine kako bi pomogao u razvoju sličnog decentraliziranog koncepta za giganta društvenih medija. Dorsi se povukao iz odbora Twittera u maju 2022. i dao ostavku na mjestu generalnog direktora Twittera u novembru 2021.