wall street, nyse, stock exchange, berza

Pitanje od bilion dolara: Šta će biti s kamatnim stopama u budućnosti?

Podijeli

Kada će centralne banke prestati da povećavaju kamatne stope? To je pitanje od bilion dolara zbog kojeg su se potresle i pozicije analitičara s Wall Streeta.

Nažalost, odgovor koji dobijaju je „Odgovor je nepoznat, pokušaj ponovo“.

Šta se dešava: Prošle nedjelje, zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) najavili su još jedno ogromno povećanje od tri četvrtine procentnih poena, povećavajući kamatne stope najbržim tempom u istoriji eura. Ove sedmice se očekuje da će američke Federalne rezerve povećati stope za 75 baznih poena, četvrti put zaredom. Banka Engleske mogla bi se pridružiti ovom klubu u četvrtak.

Neko vrijeme se smatralo da će 2023. donijeti niže kamatne stope i povratak na mirnu monetarnu politiku. Ali brdo mješovitih podataka zamagljuje tu perspektivu. Sada, neki analitičari smatraju da će centralne banke imati sporiji pristup političkim odlukama i umjesto toga će se odlučiti za održiva, manja povećanja tokom dužeg perioda.

Širom svijeta, centralni bankari su pomjerili stope prekonoćnog zaduživanja na više, u nadi da će moći ohladiti ekonomiju i obuzdati nevjerovatnu inflaciju tako što će poskupiti pozajmljivanje novca.

CNN ocjenjuje da je učinak tih mjera i napora do sada bio slab, jer inflacija ne posustaje. Godišnja stopa inflacije u eurozoni je u septembru dostigla rekordnih 9,9 odsto, sa 9,1 odsto u avgustu. Brza procjena za oktobar objavljena u ponedjeljak pokazala je da se inflacija ubrzava na 10,7% .

“Neočekivani i izvanredni” porast inflacije iznenadio je kreatore politike, rekla je predsjednica ECB, Kristin Lagard novinarima u četvrtak. Ona je rekla da bi povećanje maloprodajnih cijena energije moglo srednjoročno podstaći inflaciju još više.

U međuvremenu, američka ekonomija je porasla za 2,6% u prošlom kvartalu, što ukazuje da ekonomija još nije u krizi, još dalje o recesiji o kojoj toliko pričaju (iako postoje znakovi da bi moglo doći do usporavanja). Novi podaci o rashodima za ličnu potrošnju u petak, preferirana mjera inflacije Federalnih rezervi, pokazali su da se Amerika još uvijek bori s povišenim cijenama. Evropske cijene takođe nastavljaju da rastu.