Mark Kuban

Da li nas novac kvari: Milijarder Mark Kuban je riješio najveću zabludu o bogatstvu

Podijeli

Preduzetnik i vlasnik Dallas Mavericksa, Mark Kuban postao je milijarder kada su on i njegovi suosnivači prodali Broadcast.com kompaniji Yahoo za 5,7 milijardi dolara 1999. Imao je 40 godina. Danas 61-godišnjak ima bogatstvo vrijedno oko 4,3 milijarde dolara.

Postizanje 10 cifara “bilo je nadrealno, baš kao što je i sada”, rekao je Kuban Aleksu Kenediju u podkastu.

Prema iskustvu Kubana, najveća zabluda o super bogatstvo jeste da vas novac automatski u velikoj mjeri menja.

„Svi misle da vas novac menja. I može, u mnogo aspekata, ali i ne mora”, ocijenio je on.

Prije nego što je Kuban stekao bogatstvo, iskusio je kakav je osjećaj biti istinski švorc, i to u ranim dvadesetim godinama. Nije imao dovoljno novca da otvori bankovni račun a trosoban stan sa kirijom 600 dolara mjesečno dijelio je sa još pet momaka, spavajući ili na podu ili na kauču.

Ali on je i tada bio srećan, tvrdi:

„Čak i kada nijesam imao ništa… švorc, spavajući na podu, zabavljao sam se, družio se sa prijateljima. A ti momci su i sada moji prijatelji”, kazao je Kuban.

Međutim, za smišljanje kako upravljati odnosima s nekim ljudima nakon što ste se zaista obogatili, trebalo je neko vrijeme, rekao je.

“Najteži dio, zaista, je samo nositi se s prijateljima kada se to prvi put dogodi, jer oni nijesu baš sigurni hoćeš li biti ista osoba, kako ćeš se ponašati. Kako ćete ubuduće plaćati zajedničke račune? Tu je bio kratak period prilagođavanja, ali vaši pravi prijatelji ostaju vaši pravi prijatelji bez obzira na vaše imovno stanje”, smatra milijarder.

Naravno, ulazak u svijet koji vam pruža mnogo novca, posebno kada počnete sa tako malo ili nimalo, neizbježno će promijeniti neke stvari, rekao je Kuban.

Novac mu je, kako kaže, omogućio više mira i fleksibilnosti.

“Imam sreće jer ne moram da se opterećujem računima, ne moram da brinem da li će mi ponovo ugasiti struju i slične stvari, o kojima sam morao da brinem u prošlosti. Jednostavno ne moram da brinem o novcu i mogu da odredim svoje prioritete na lakši način”, dodao je.

Osim osnovnih troškova života, mogao je sebi priuštiti da unaprijedi svoj životni stil. Prve stvari koje je kupio nakon što je postao milijarder bile su putovanje u Las Vegas, odmor na ostrvu i kupovina vile.

„Bez obzira na razmjere bogatstva, to što ste imali više novca nego što ste imali ranije, u nekoj mjeri vas može promijeniti. Ali ne i previše. Mislim da je to najveća zabluda”, kazao je on.

Danas, nakon što je više od dvije decenije član kluba milijardera, njegovo bogatstvo mu se i dalje čini nevjerovatnim.

„Čak i danas — svaki dan — kad me pogodi neka misao, samo kažem sebi: ‘O, moj bože. Kako se ovo dogodilo? Kako je to moguće?’ Potom se samo potrudim da cijenim te okolnosti i ne uzimam ih zdravo za gotovo i ne dozvolim da pokvari mene ili moju djecu u tom smislu kakvi smo ljudi zapravo”, dodao je Kuban.

Investitor