rich people, rich man, businessman, wealthy

Klub bogataša od 200 milijardi je prazan

Podijeli

To je vjerovatno najelitniji klub na svijetu. Jedan od onih klubova za čiji je ulaz potreban Herkulov trud.

Vrlo, vrlo malo njih je uspjelo da uđe. Rijetko se može naći više od dva člana u isto vrijeme. Početkom godine u klubu je bila samo jedna osoba. Ta osoba je Ilon Mask, vizionarski i hiroviti izvršni direktor Tesla, SpaceX-a, Twitter-a i još dvije kompanije.

Ovaj klub je namenjen milijarderima čije bogatstvo dostiže najmanje 200 milijardi dolara. Mask je, kako piše The Street, do prije nekoliko dana bio jedini član ovog prestižnog kluba, ali ga liberali kritikuju kao simbol stalnog širenja jaza između onih koji imaju sve i onih koji nemaju ništa.

Maskovo bogatstvo se smanjilo za 80,4 milijarde dolara od januara i iznosi 190,0 milijardi dolara od 5. novembra, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Ipak, on je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu.

Mask svoje ogromno bogatstvo duguje akcijama Tesle. Stoga od toga i zavisi. Ako dionice proizvođača električnih vozila padnu, to negativno utiče na Maskovo lično bogatstvo.

Od januara, Tesla je doživjela da se njegova tržišna vrijednost topila za više od 450 milijardi dolara, na šta je svakako uticala politika nulte COVID-19 u Kini, kontinuirani poremećaji u lancima nabavke i rastuće cijene sirovina. Ali na kompaniju takođe utiču i zabrinutosti oko čitavog tehnološkog sektora jer bi usporavanje privrede moglo da se pretvori u recesiju.

Ovo makroekonomsko okruženje ima važne posljedice u rangiranju najvećih svjetskih bogatstava budući da među 10 najboljih dominiraju tajkuni iz Silicijumske doline.

Francuski biznismen Bernar Arno drugi je najbogatiji čovjek na svijetu, ali je bogatstvo izvršnog direktora luksuzne kompanije LVMH od januara smanjeno za 34,4 milijarde dolara na 144 milijarde dolara.

Indijski biznismen Gautam Adani treći je najbogatiji čovjek na planeti s bogatstvom procijenjenim na 133 milijarde dolara. Adani, koji je na čelu industrijskog konglomerata, jedina je ličnost u Top 10 kojoj je bogatstvo poraslo od januara. Skočilo je za 56,2 milijarde dolara.

Džef Bezos je četvrti sa bogatstvom procijenjenim na 114 milijardi dolara. Pad osnivača Amazona posljedica je naglog pada tržišne vrijednosti giganta e-trgovine, koji je izbačen iz kluba kompanija čija je tržišna vrijednost veća od 1 bilion dolara. Amazon je upozorio da će narednih nekoliko mjeseci biti veoma teški.

Bezos je od januara izgubio 78,4 milijarde dolara.

Zakerberg, veliki gubitnik

Bil Gejts , suosnivač softverskog giganta Microsofta, peti je najbogatiji čovjek na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 107 milijardi dolara, što je pad od 31,4 milijarde dolara od januara.

Legendarni investitor Voren Bafet nalazi se na šestom mjestu, sa bogatstvom od 100 milijardi dolara. Bafet, koji je često hvaljen zbog svojih dobrih ulaganja, doživio je da se njegovo bogatstvo istopilo za 8,64 milijarde dolara od januara.

Nema drugih milijardera iznad 100 milijardi dolara. Ostala četiri člana Top 10 imaju bogatstvo u rasponu od 90 do 80 milijardi dolara.

Značajan je pad Marka Zakerberga, izvršnog direktora imperije društvenih medija Meta Platforms čije su sporne opklade na metaverzum doprinijele padu na berzi matične kompanije Facebook, Instagram i WhatsApp.

Zakerberg je tek 29. najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom procijenjenim na 35,2 milijarde dolara, što je 90,3 milijarde dolara manje od januara. A do skoro je bio u top 10 najbogatijih ljudi na svijetu