Ryanair

Posluju i u Crnoj Gori: Ryanair objavio rekordne ljetnje rezultate

Podijeli

Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair je u ponedjeljak objavio svoj najveći profit ikad nakon oporezivanja za svoju ključnu ljetnu sezonu i saopštio da očekuje veoma snažan rast putnika i cijena karata u godinama koje dolaze, jer se klijenti prebacuju sa skupljih rivala.

Kompanija je takođe upozorila da je oporavak Evrope i dalje podložan šokovima od COVID-19 i ruske invazije na Ukrajinu, te navodi da bi kašnjenja isporuke aviona iz Boeinga mogla smanjiti njegov kapacitet sljedećeg ljeta.

Ova aviokompanija, najveća evropska po broju putnika, zaradila je 1,371 milijardu eura u šest mjeseci do kraja septembra, prve polovine svoje finansijske godine, saopšteno je.

Iako je to malo manje od prognoze od 1,385 milijardi u anketi analitičara, rezultat je znatno ispred svog prethodnog rekorda u prvom polugodištu od 1,29 milijardi eura ostvarenog 2017.

Reuters javlja da su dionice Ryanaira porasle nakon ovih vijesti 3,5%.

“Zabrinutost o uticaju recesije i rastuće inflacije potrošačkih cijena na Ryanairov poslovni model uveliko je pretjerana”, rekao je izvršni direktor Majkl O’Liri.

“Očekujemo da će trendovi nastaviti da podržavaju snažan promet i rast prosječne cijene karata najmanje sljedećih 18 mjeseci”, rekao je.

Profit i promet su spremni za “veoma snažan rast” do 2025, pod pretpostavkom da cijene nafte ostanu relativno stabilne, dodao je on u video prezentaciji.

Zima koja donosi gubitke, tokom koje se Ryanair nada da će povećati promet 10% iznad nivoa prije COVID-a, vjerovatno će ostaviti aviokompaniju s profitom nakon oporezivanja između 1 milijarde i 1,2 milijarde eura za godinu do 31. marta, navodi se u saopštenju.

Ta prognoza je “malo provizorna” s obzirom da je većina analitičara predviđala 1,2 milijarde eura, rekao je analitičar Liberuma Gerald Ku, koji je u bilješci naveo da je ostao oprezan sa prognozama u narednoj godini zbog recesijskih rizika.

O’Liri je rekao da je tromjesečje jul-septembar ostvarilo rast u obimu kakav nikada nije vidio, sa rastom prometa od 15 odsto u kombinaciji s porastom cijena karata od 14 odsto zahvaljujući kombinaciji nagomilane potražnje i smanjenja konkurencije nakon COVID-a .

“Rezervacije u novembru i decembru su i dalje jake, ali je malo parametara za jasnu projekciju prva tri mjeseca 2023”, rekao je.

Nekoliko rivala dalo je optimistične smjernice u posljednjih nekoliko sedmica, a Wizz Air, vlasnik British Airwaysa IAG i Lufthansa – svi su saopštili da očekuju kontinuiranu snagu u prodaji karata, uprkos strahovima od inflacije i pada potrošnje.

Glavni finansijski direktor Ryanaira, Nil Sorahan, rekao je da kompanija očekuje “značajnu konsolidaciju i neke propuste aviokompanija” u naredne 3-4 godine, a O’Liri je kazao da bi Ryanair mogao ostati jedini veliki niskotarifni prevoznik u Evropi.

Ryanair planira da poveća broj putnika sa 168 miliona ove finansijske godine na 185 miliona u narednoj.

Međutim, dok aviokompanija planira isporuku 51 aviona 737 MAX do sljedećeg ljeta, O’Liri je rekao da je zabrinut da bi Boeing mogao imati problema s tim.

“Mislim da je vjerovatnije da će nas Boeing ostaviti kraćim i završiti sa možda 40 ili 45 dodatnih aviona za sljedeće ljeto”, rekao je on.

Ryanair posluje i u Crnoj Gori. Podgorički aerodrom trenutno povezuje sa devet evropskih gradova.

Investitor