Ilon Mask, Elon Musk

Mask u Twitteru zabranjuje rad na daljinu, odluka naišla na negodovanje zaposlenih

Podijeli

Novi vlasnik Twittera, Ilon Mask, zahtijeva da zaposleni provode najmanje 40 sati sedmično u kancelariji, navodi se u e-poruci osoblju, prvoj od akvizicije vrijedne 44 milijarde dolara.

U istoj poruci, zaposlenici Twittera su pozvani da se vrate u kanelarije u Njujorku već u narednu srijedu. Zabranu rada na daljinu s frustracijom je primilo više zaposlenih koji već godinama rade na daljinu, model koji je uveden početkom pandemije koronavirusa.

Mask je zaposlenima poručio da je platformi društvenih medija potreban “intenzivan rad” u kancelariji kako bi se vratila na staze rasta.

“Put koji je pred nama je naporan i zahtijevaće intenzivan rad ako mislimo na uspjeh”, napisao je u e-poruci za cijelu kompaniju poslatom zaposlenima u četvrtak ujutro, u koju je uvid imao Financial Times.

“Mi smo (…) promjena Twitter politike, tako da rad na daljinu više nije dozvoljen, osim ako nijeste poseban izuzetak”, dodao je Mask.

Zaposleni moraju biti u kancelariji najmanje 40 sati sedmično, osim onih koji su “fizički nesposobni da putuju” ili imaju “kritičnu ličnu obavezu”, navodi se u mejlu.

Mask je dodao da će sam pregledati i odobriti sva izuzeća od rada iz kancelarije, dajući instrukcije menadžerima da sastave liste svog osoblja koje želi nastaviti rad na daljinu i konkretne razloge za to.

Nova politika na Tviteru odgovara Maskovim zahtevima u drugoj kompaniji koju vodi, Tesla, gdje je u junu insistirao da osoblje treba da dolazi na posao najmanje 40 sati nedjeljno ili da nađe novo zaposlenje.

E-mail zaposlenima u Twitteru, o kojem je prvi izvijestio Bloomberg, bio je prvi koji su zaposleni dobili direktno od Maska, od preuzimanja.

Mask je do sada koristio svoj lični Twitter nalog za javno razmišljanje o novim inicijativama i proizvodima za kompaniju. Neki zaposleni koji su se tokom pandemije udaljili od kancelarija i sada su suočeni s dugim putovanjima na posao s frustracijom su primili ovaj potez, rekli su dvojica bivših zaposlenih.

Bivši izvršni direktor Parag Agraval rekao je u martu ove godine prije nego što je Mask ponudio kupovinu kompanije, da osoblje može raditi od kuće “zauvijek s punim radnim vremenom”.

Jedan zaposleni Twitter-a je rekao: „To nije veliko iznenađenje s obzirom na to kako Mask radi u drugim svojim kompanijama. Način komunikacije i nedostatak obavještenja nijesu pomogli da se ljudi pomire s tim.”

Mask je prošle sedmice počeo da smanjuje broj od 7.500 zaposlenih u kompaniji “u pokušaju da Twitter postavi na zdrav put” jer je upozorio da je platforma doživjela “masovni pad prihoda” otkako je njegovo preuzimanje završeno.

On je takođe zamolio zaposlene da rade 24 sata dnevno na novim proizvodima, uključujući pretplatu za korisnike kako bi dobili pristup plavoj kvačici na svom profilu, kao i funkcijama kao što je dugme za uređivanje. Nova pravila Twittera dovode Maska u sukob sa rivalima na društvenim mrežama, koji svi imaju fleksibilan rad. U TikToku je od osoblja zatraženo da se vrati u kancelariju najmanje dva dana sedmično od septembra ove godine, dok je Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, ohrabrila rad na daljinu, s nekoliko najviših rukovodilaca koji su smješteni izvan sjedišta kompanije.

Investitor

Comments are closed.