OTP Group

Otpis imovine u Rusiji i rezervacije smanjili dobit OTP-a

Podijeli

Mađarska banka OTP objavila je detalje o manjoj dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zbog otpisa imovine u Rusiji i većih rezervacija za kredite, dok joj je prihod snažno porastao, odražavajući skok prihoda od kamata.

OTP je vlasnik najveće crnogorske banke – Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Konsolidovana dobit OTP-a, prema javno objavljenim podacima, nakon poreza smanjena je u periodu od januara do septembra 31 odsto, na 231,9 milijardi forinti (578 miliona eura).

Kada se isključi otpis imovine u Rusiji, posebni porez na finansije i ostale stavke prilagođavanja, konsolidovana prilagođena dobit nakon poreza porasla je 18 odsto, na 439,13 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je, međutim, za trećinu, dosegnuvši 645,33 milijarde forinti. Ukupni prihod uvećan je 27 odsto, na 1,2 biliona forinti.

U gotovo istom postotku porastao je i neto prihod od kamata, dosegnuvši 797,1 milijardu forinti. Neto prihod od naknada i provizija porastao 21 odsto, na 287,6 milijardi forinti.

Rezervcije za gubitke po kreditima bile su četiri puta veće nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, skočivši na 101,5 milijardi forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala na kraju septembra iznosila je 16,4 odsto i bila je viša za jedan postotni bod nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Banka je u prvih devet mjeseci 41 odsto prilagođene dobiti nakon poreza ostvarila u inostranim podružnicama, znatno manje nego u istom prošlogodišnjem periodu kada je njihov udio iznosio 52 odsto.

U OTP-u ističu da je dobit podružnica u Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji već u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila veća nego u cijeloj prošloj godini.