The Capital Plaza Podgorica, Business building

Nova prognoza Brisela: Crnogorski BDP skočiće 7 odsto

Podijeli

Crnogorska ekonomija će ove godine ojačati sedam odsto, dok će u 2023. usporiti na 2,9 odsto, pokazuju najnovije, jesenje prognoze Evropske komisije (EK).

Prema procjeni Komisije, crnogorska ekonomija je u prvoj polovini godine ostvarila snažan rast, podstaknut povećanjem privatne potrošnje i izvoza.

“Slični trendovi su nastavili da podržavaju domaću i spoljnu potražnju u trećem kvartalu ove godine, ali sporijim tempom, dijelom zbog baznih efekata. Zbog toga se procjenjuje se da će rast ostati snažan, u prosjeku oko sedam odsto tokom cijele godine”, naveli su iz EK.

Upozorili su da složenost političke situacije “pogoršava ionako velike neizvjesnosti i odlaže proces reformi, skrećući fokus sa direktnih ekonomskih izazova”.

Bankarski sektor, prema izvještaju, “ima solidne nivoe kapitala i veliku likvidnost”.

“Međutim, dok bi banke nastavile da podržavaju privredu, rastući troškovi kreditiranja će smanjiti domaću potražnju za kreditima”, upozoravaju.

Iz Brisela smatraju da je oporavak turizma imao pozitivan uticaj na otvaranje novih radnih mjesta ove godine, pri čemu je značajan udio novih zapošljavanja zabilježen posebno među ženama.

“Međutim, očekuje se da će se rast zaposlenosti usporiti naredne godine, kako domaća i eksterna tražnja slabi, i da će ponovo dobiti određeni impuls 2024, kako se građevinska aktivnost ponovo aktivira zahvaljujući nekim novim investicijama”, stoji u izvještaju.