amazon, warehouse, work, workers

Amazon otpušta 10.000 radnika

Podijeli

Amazon planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih u korporativnim i tehnološkim sektorima početkom ovog sedmice, piše The New York Times.

Dionice Amazona pale su oko 2,5% u ponedjeljak.

Rezovi bi bili najveći u istoriji kompanije, a prvenstveno bi uticali na Amazonovu organizaciju uređaja, maloprodajno odjeljenje i ljudske resurse, navodi se u tekstu koji prenosi SEEbiz. Prijavljena otpuštanja predstavljala bi manje od 1% Amazonove globalne radne snage i 3% njegovih korporativnih zaposlenih.

Tekst prati smanjenje broja zaposlenih u drugim tehnološkim kompanijama. Meta je prošle sedmice objavila da otpušta više od 13% svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenika, a Twitter je otpustio otprilike polovinu svoje radne snage u danima nakon što je Ilon Mask preuzeo kompaniju vrijednu 44 milijarde dolara.

Amazon je prijavio 798.000 zaposlenih na kraju 2019, ali je imao 1,6 miliona zaposlenih s punim i skraćenim radnim vremenom od 31. decembra 2021, što je povećanje od 102%. New York Times je rekao da ukupan broj otpuštanja “ostaje promjenjiv” i da bi se mogao promijeniti.

Predstavnik Amazona nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Sezona praznične kupovine ključna je za Amazon i obično je sezona u kojoj je kompanija povećala broj zaposlenih kako bi zadovoljila potražnju. Ali Endi Džesi, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u julu 2021, bio je u režimu rezanja troškova kako bi sačuvao gotovinu dok se kompanija suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim globalnim prognozama.

Kompanija je već najavila planove za zamrzavanje zapošljavanja za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju. Posljednjih mjeseci Amazon je ugasio svoju telezdravstvenu uslugu, ukinuo neobični projektor za videopozive za djecu, zatvorio sve osim jednog od svojih pozivnih centara u SAD-u, ukinuo svog robota za dostavu, zatvorio loše uspješne fizičke lance i zatvara se otkazivanje ili odgoda nekih novih lokacija skladišta.

Amazon je saopštio podatke o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju u oktobru koja je prestrašila ulagače i uzrokovala pad dionica za više od 13%. To je označilo prvi put da je Amazonova tržišna kapitalizacija pala ispod jednog triliona dolara od aprila 2020, a izvještaj je bio drugi put ove godine da su Amazonovi rezultati bili dovoljni da izazovu dvocifreni postotak prodaje. Rasprodaja se nastavila danima nakon izvještaja i izbrisala je gotovo sav pandemijski porast dionica.

Dionice Amazona pale su za oko 41% u ovoj godini, više od pada od 14% na S&P 500, i bilježe najgoru godinu od 2008.