Vlada Crne Gore, sjednica Vlade Crne Gore

Vlada se zadužuje kod Erste banke za 6 miliona eura, kamata 3,99% plus Euribor

Podijeli

Vlada je postigla dogovor sa Erste bankom AD Podgorica za dugoročni kredit u visini od 6 miliona eura, po redovnoj kamatnoj stopi od 3,99% + 6M EURIBOR na godišnjem nivou.

Iz Vlade je saopšteno da je ugovorom o zaduženju predviđen grejs period od 12 mjeseci i dinamikom otplate prema kojoj će se kredit vraćati u jednakim kvartalnim ratama, 60 mjeseci u koji je uračunat i grejs period.

Vlada je usvojila informaciju o dugoročnom zaduživanju u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2022. godinu i stvaranja fiskalne rezerve, čiji je dio i ugovor s Ersteom.

“U skladu sa Zakonom o budžetu i Odlukom o zaduživanju za 2022. godinu, a u cilju obezbjeđenja dijela nedostajućih sredstava za 2022. godinu i stvaranja fiskalne rezerve, Ministarstvo finansija je pokrenulo pregovore sa domaćim i inostranim finansijskim i nefinansijskim institucijama. U tom smislu domaće poslovne banke su, osim interesovanja za kupovinu državnih zapisa, pokazale interesovanje za finansiranje budžeta kroz dugoročne kredite”, navodi se u saopštenju.

Vlada je prethodno dogovorila aranžmane s OTP-om i Universal Capital bankom.