Brajan Česki, airbnb, brian chesky

Šef AirBnB-a o tehnološkom padu: “Kao da smo svi u noćnom klubu i odjednom su se svjetla upalila”

Podijeli

Nakon godina naizgled nezaustavljivog rasta, tehnološka industrija se trenutno suočava s “krajnjom provjerom realnosti”, usljed sve većih ekonomskih neizvjesnosti i talasima otpuštanja, izjavio je izvršni direktor Airbnb-a Brajan Česki za CNN.

“Kao da smo svi u noćnom klubu i da su se svjetla odjednom upalila”, rekao je Česki u intervjuu za “CNN This Morning”.

Nakon perioda “bujnosti i euforije”, dodao je, “sada svi moramo da pažljivo pogledamo stvari.”

Njegovi komentari dolaze u teškom trenutku za tehnološku industriju. Facebookova krovna kompanija, Meta, najavila je prošle sedmice da otpušta 11.000 radnika, nakon što je skoro udvostručio svoju radnu snagu tokom pandemije.

Amazon je ove sedmice potvrdio da su počela otpuštanja u njegovoj korporativnoj radnoj snazi, a izvještaji govore da se planira ukidanje 10.000 radnih mjesta. A Twitter je nedavno otpustio otprilike 50% radnika.

Airbnb može biti izuzetak. Česki je rekao da kompanija u ovom trenutku ne planira otpuštanja, te da zapravo zapošljava. No, to je velikim dijelom zbog toga što je kompanija otpustila 25 odsto svog osoblja na početku pandemije, jer je turistička industrija bila uništena, a nakon toga izgubila više zaposlenih zbog osipanja radne snage.

“Prije dvije i po godine izgubili smo 80% našeg poslovanja za osam sedmica”, rekao je Chesky. “Ljudi su predviđali da ćemo prestati s poslom.”

„Upravo smo se stabilizovali“, dodao je. “Ponovo smo izgradili kompaniju iz temelja i ostali smo zaista vitki.” Sada, rekao je Chesky, “dajemo gas, ne pritiskamo kočnice.”

Iako je trend koji pogađa veći dio Silikonske doline bolan, Česki je sugerisao da bi trezvenija preispitivanja industrije takođe mogla pružiti priliku tehnološkom sektoru da preispita svoje mjesto u društvu, nakon godina kritika zbog uticaja koji njegovi proizvodi mogu imati na ljude.

“Mislim da je Silicijumska dolina učinila toliko nevjerovatnih stvari za svijet, ali moramo biti oprezni sa fetišizacijom nove tehnologije, kao da će nova tehnologija riješiti sve probleme. Potrebno nam je više raznolikosti u Silikonskoj dolini, ali ta raznolikost ne bi trebala biti samo demografska raznolikost. Trebaju nam umjetnici, humanisti u ovoj industriji”, istakao je Česki