Lovćen Grupa, Lovćen osiguranje

Lovćen Grupa: Povećan obim poslovanja, dobit na prošlogodišnjem nivou

Podijeli

Lovćen Grupa, koju čine Lovćen osiguranje, Lovćen životna osiguranja i Lovćen Auto, tokom tri kvartala 2022. godine, održala je vodeću poziciju u Crnoj Gori, saopšteno je.

Ukupna bruto fakturisana premija Lovćen Grupe, koja posluje u okviru Grupe Triglav, iznosila je 31,8 miliona eura i bilježi rast od 6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U segmentu neživotnih osiguranja premija se povećala za 7 odsto, a u segmentu životnih osiguranja 5 odsto, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

Tržišno učešće je u devet mjeseci ove godine, prema istim podacima, smanjeno za 1,8 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine, pa sada iznosi 38,4 posto.

Učešće Lovćen osiguranja u bruto premiji neživotnih osiguranja iznosi 41,6 odsto, što je za 1,8 procentna poena niže u odnosu na isti period prošle godine, dok je udio premije Lovćen-životnih osiguranja u ukupnoj bruto premiji životnih osiguranja iznosio 23,9 odsto, 1,4 procentna poena niže u odnosu na prošlogodišnji period, preciziraju iz kompanije.

“I u trećem kvartalu ove godine, zahvaljujući cijelom timu Lovćen grupe od preko 380 zaposlenih, uspješno održavamo lidersku poziciju na tržištu osiguranja. Odgovornim pristupom uz dosljedno sprovođenje strateških aktivnosti, ostvarili smo dobre rezultate kojima opravdavamo povjerenje naših osiguranika, a daljim razvojem modernih usluga želimo im pružiti dodatnu podršku i unaprijediti korisničko iskustvo”, izjavio je izvršni direktor Lovćen osiguranja Matjaž Božič.

Dobri rezultati Triglava

Grupa Triglav je u ovogodišnjim zaoštrenim uslovima poslovanja ostvarila dobre devetomjesečne rezultate, navodi se u saopštenju.

“U odnosu na uporedni period prošle godine povećala je ukupne prihode 10 odsoto na 1.241,1 miliona eura, ostvarila povoljnu vrijednost kombinovanog koeficijenta od 89,5 odsto i ostvarila 89,2 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je 3 odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine”, saopšteno je.

Ove godine, kako su dodali, na to su uticali povećan obim poslovanja, uspješno upravljanje inflatornim pritiscima i drugim uticajima iz okruženja, kao i intenzivniji odštetni zahtjevi i negativni prinosi na finansijska ulaganja.

Grupa je zadržala svoju finansijsku snagu uz adekvatnost kapitala u ciljanom rasponu, ističu iz Triglava i procjenjuju da će ove godine ostvariti planiranu godišnju dobit, ali istovremeno upozorava da su rizici ostvarivanja ciljane dobiti značajno povećani zbog negativnih uticaja iz poslovnog okruženja.

“U narednoj godini očekuju je veoma zaoštreni uslovi poslovanja, u kojima će dosljedno sprovoditi svoje razvojne strateške aktivnosti, povećavati obim poslovanja, zadržati finansijsku snagu i poslovati sigurno i profitabilno”, ističe se u saopštenju.

Manja dobit

Grupa Triglav je u devet mjeseci 2022. godine ostvarila 89,2 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što 3 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar pritom je rekao da u kompaniji osjećaju uticaj pogoršanog ambijenta uz visok rast inflacije i nepovoljnu situaciju na međunarodnim finansijskim tržištima, “što prvenstveno utiče na štetni dio našeg poslovanja, troškove i prinose na ulaganja”.

“Uspješno se nosimo sa zaoštrenom situacijom zahvaljujući timu od preko 5.200 saradnica i saradnika. Čvrst poslovni model nam je omogućio, da zadržimo finansijsku snagu uz adekvatnost kapitala u ciljanom rasponu, da povećamo obim poslovanja i ostvarimo dobit prije oporezivanja koja je približna onoj koja je ostvarena u istom periodu prošle godine«, istakao je Slapar.

U Grupi procjenjuju da će ciljna dobit na godišnjem nivou biti ostvarena, ali s obzirom na trenutnu situaciju ističu rizike njenog ostvarenja u prvobitno planiranom rasponu.

“Negativni faktori iz poslovnog okruženja značajno jačaju, a njihov dalji razvoj do kraja godine ne može se procijeniti sa adekvatnim stepenom pouzdanosti”, istakao Slapar.