Katar, Qatar, Doha

Kako bogatstvo Katara utiče na milione života u Velikoj Britaniji

Podijeli

Katar koji je domaćin aktuelnog Svjetskog prvenstva u fudbalu izazvao je široke kritike zbog svog rekorda u pravima žena, LGBTQ+ grupa i radnika migranata. Upitan je dolazak zvaničnika, timova, čak i navijača. Ali veza evropske ostrvske države sa Katarom ide dalje od trenutnog turnira, dotičući većinu života u Britaniji, piše BBC.

Neki će se možda zapitati da li smo u pravu što se njeguju veze sa režimom čije vrijednosti mogu izgledati u suprotnosti s britanskim.

U osnovi tog odnosa je gas. Katar je mala zemlja veličine Jorkšira, ali ima jednu od najvećih prirodnih rezervi na planeti – a Velika Britanija je ključni kupac, ističe britanski medij.

Otprilike polovina britanskog gasa se uvozi, a skoro polovina toga dolazi gasovodom iz Norveške. Ali Katar je drugi na toj listi koji isporučuje oko 9% britanskog uvoza energije. U teoriji, to je količina potrebna za napajanje kotlova oko milion britanskih domova. Za manje od 20 godina, Katar je postao vitalni dio britanskog energetskog miksa.

Velika Britanija i Katar možda imaju malo istorijskih veza – ali daleka zemlja je svoje bogatstvo bazirala na gasu zbog čega je napravila tijesne veze sa Britanijom ali i najvišim nivoima establišmenta u Londonu.

Njegov monarh, emir, bio je jedan od rijetkih čelnika Zaliva koji su prisustvovali kraljičinoj sahrani. Sadašnji kralj prihvatio je donaciju za svoju dobrotvornu fondaciju vrijednu preko 2 miliona funti (od kojih je dio navodno predat u torbi Fortnuma i Mason-a) od bivšeg katarskog političkog lidera 2015.

Veoma neobično, vazdušne snage dvije nacije formirale su dvije zajedničke eskadrile – od kojih jedna patrolira nebom iznad mjesta održavanja Svjetskog prvenstva.

U septembru je Katar preuzeo vlasništvo nad 24 borbena aviona izgrađena u Britaniji, što je dio ugovora od 5 milijardi funti sa BAE sistemima.

Na terenu, katarska vlada reciklira dio svog novca ulaganjem u Velikoj Britaniji. To nije jedan od najvećih investitora na Ostrvu – ali su njegovi udjeli strateški odabrani da maksimizuju profil i uticaj među desetak najvećih vlasnika nekretnina u Britaniji.

Centralno u njenom carstvu imovine je Canary Wharf Group koja posjeduje znamenitosti uključujući “20 Fenchurch Street”, nazvanu Walkie Talkie, ali i rekonstrukciju Shell Centra na londonskoj Južnoj obali.

Vlada Katara takođe posjeduje luksuznu robnu kuću Harrods i hotel Claridge’s sa 5 zvjezdica u Londonu.

I u svakodnevnom životu Britanaca ima značajnog udjela Katara. Ako bankarite kod Barclaysa, kupujte u Sainsburysu ili koristite aerodrom Heathrow, i tu postoji uticaj Katara. Otvorite slavinu kao kupac vode Severn Trent i vaš račun će povećati zaradu zalivske države.

Ukupno, katarska državna investiciona grana uložila je oko 40 milijardi funti u oblastima koje dotiču milione britanskih života, i dizajnirane da osiguraju uticaj te male zemlje daleko iznad njene realne “težine” na britanskom tlu.

A njena sredstva je vlada u Londonu pozdravila – i želi da poveća. U maju je tadašnji premijer Boris Džonskon trubio o sporazumu da Katar uloži do 10 milijardi funti u narednih pet godina u Velikoj Britaniji u sektore od cyber sigurnosti do prirodnih nauka.

Uvoz prirodnog gasa u Ujedinjeno Kraljevstvo

U međuvremenu, britansko oslanjanje na katarski gas bi moglo porasti u budućnosti. Vlada Velike Britanije njeguje odnos s Dohom, kako bi osigurala sigurnost snabdijevanja dok se rezerve Sjevernog mora smanjuju.

Britanija je posljednjih mjeseci uspjela da smanji uvoz iz Rusije. To je bilo samo oko 4% ukupnog obima – ali to čini gas koji nabavlja iz Katara još važnijim. EU se mnogo više oslanja na ruski gas, pa je osiguranje alternativa još hitnije, ocjenjuje autor BBC-ja.

Sve u svemu, EU je dobila samo 5% svog gasa iz Katara – ali to bi se moglo promijeniti. Olaf Šolc, kancelar najvećeg potrošača gasa u EU – Njemačke – rekao je da će Katar igrati centralnu ulogu u strategiji zemlje za odmicanje od ruskog gasa. Ali to se neće dogoditi preko noći.

Pregovori o ugovoru bili su nezgodni. Katar voli da isporučuje gas na osnovu dugoročnih ugovora koji traju 15-20 godina, što možda nije u skladu s ciljem dekarbonizacije zapadnih zemalja.

Nasuprot tome, Kina je, sa svojim manje ambicioznim planovima za neto nulu, predstavila 27-godišnji ugovor o kupovini katarskog gasa u vrijednosti od 60 milijardi dolara. A Njemačka treba da pojača svoju infrastrukturu, terminale koji primaju tečni prirodni gas – poznat kao LNG, kako bi preuzela više zaliha.

Velika Britanija je ispred svih – zahvaljujući saradnji s Katarom. Zemlja je većinski vlasnik terminala South Hook u Velsu, gdje se LNG tovari u posebne kontejnere. Tvrdi se da lokacija može da zadrži petinu dnevnih potreba Velike Britanije za gasom – katarska vlada ulaže milione da poveća taj kapacitet za četvrtinu do 2025. godine.

I do tog trenutka, Katar očekuje da će udvostručiti proizvodnju LNG-a – bez manjka kupaca. Mnoge azijske zemlje se takmiče s Evropom sa zalihama kako bi osigurale energetsku sigurnost – a Katar se smatra relativno pouzdanom i geopolitički pitomom opcijom. Alternative možda nijesu privlačne: na primjer, dok dio najvećeg gasnog polja na svijetu spada na vode Katara, ostatak leži u Iranu.

Neki od nas možda neće moći da locira tu zemlju na mapi, ali čini se da će odnos s Katarom u narednim godinama samo jačati – zaključuje BBC.

Investitor, foto: Florian Wehde on Unsplash