Gautam Adani

Glavna kompanija indijskog milijardera Gautama Adanija prikuplja 2,5 milijardi dolara

Podijeli

Poslovno carstvo indijskog milijardera Gautama Adanija planira da prikupi skoro 2,5 milijardi dolara novom ponudom dionica, dok se širi na nova područja.

Adani Enterprises, vodeća kompanija Adani grupe, saopštila je preko berze u petak da je njen odbor dao odobrenje za prikupljanje 200 milijardi rupija (2,45 milijardi dolara) izdavanjem novih dionica. Reuters piše da bi to bila najveća naknadna javna ponuda dionica Indije ikada.

Adani, najbogatiji čovjek Azije, brzo je proširio svoj portfelj kompanija od početka pandemije, preuzimajući poslove u oblastima od proizvodnje cementa do aerodroma. On je, prema Bloombergovom indeksu milijardera, trenutno treći najbogatiji čovjek na svijetu, sa procijenjenim bogatstvom od 126 milijardi dolara.

“Adaniju je potreban kapital na nivou holding kompanije. Potreban im je novac za mnoge nove inicijative koje započinju, akvizicije i za nove projekte”, rekao je Reuters izvor upoznat sa prikupljanjem kapitala.

Adani, koji je napustio fakultet, nakratko je postao drugi najbogatiji čovjek svijeta u septembru, prema Bloomberg Billionaires Indexu, pretekavši osnivača Amazona Džefa Bezosa. Njegovo bogatstvo je do sada ove godine poraslo za 51 milijardu dolara, prema tom indeksu.

Akcije sedam kompanija Adani grupe – u sektorima od luka do elektrana – porasle su između 10% i 260% u prvih 10 mjeseci ove godine.

Ogroman rast konglomerata, međutim, podstaknut je prekomjernim zaduživanjem od 30 milijardi dolara, što ga čini jednom od najzaduženijih kompanija u zemlji, što je izazvalo zabrinutost među analitičarima. Od dioničara će se tražiti da odobre novu emisiju dionica putem glasačkih listića, navodi Adani Enterprises u podnesku od petka.

Investitor