autoput princeza ksenija tunel

Magistrale i auto-put spremni za zimu

Podijeli

Magistralni i regionalni putevi spremno dočekuju predstojeću zimsku sezonu, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za saobraćaj. Iz preduzeća Monteput, koje gazduje auto-putem, poručili su da su izvršili sve neophodne pripreme za zimsko održavanje auto-puta, te da će se, tokom cijele godine, saobraćaj na auto-putu odvijati redovno.

“Magistralni i regionalni putevi spremno dočekuju predstojeću zimsku sezonu. Očekuje se nesmetano odvijanje saobraćaja, izuzev na putevima gdje je promijenjen režim saobraćaj zbog izvođenja radova. Na putevima gdje se izvode radovi i gdje je promijenjen režim saobraćaja, potrebno je da se vozači pridržavaju pravila i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju”, kazali su iz Uprave za saobraćaj.

Dobra saradnja sa Crnagoraputem

Dužina magistralnih i regionalnih puteva u nadležnosti Uprave za saobraćaj iznosi 1.935 kilometara, o kojima se brine firma Crnagoraput. Iz Uprave za saobraćaj podsjećaju da su zaključili ugovor o održavanju i zaštiti magistralnih i regionalnih puteva sa preduzećem Crnagoraput na period od četiri godine od 2019. do 2023. godine. – Ugovor je zaključen na iznos od 37,99 miliona eura. Izvršene su sve potrebne pripreme za predstojeću zimsku sezonu, u prethodnom periodu imali smo dobru međusobnu saradnju – rekli su iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave navode da su u prethodnom periodu uložena znatna finansijska sredstva u putnu infrastrukturu, tako da su, kako kažu, mnogi od puteva rekonstruisani i izgrađeni. – Na pojedinim putevima trenutno se izvode radovi: Cetinje – Čevo, Pljevlja – Metaljka prva faza, Lubnica – Jezerine, nastavak izgradnje bulevara za Tuzi, a u planu su veoma značajne investicije u putnu infrastrukturu. Bez obzira na značajna ulaganja u putnu infrastrukturu, potrebno je nastaviti dalja ulaganja u modernizaciju putne infrastrukture kao i u izgradnju novih puteva kako bi se bezbjednost svih učesnika u saobraćaju podigla na veći nivo – poručili su iz Uprave za saobraćaj.

Pripreme za zimu

Iz Monteputa navode da je ovo preduzeće izvršilo sve neophodne pripreme za zimsko održavanje auto-puta, što, kako kažu, podrazumijeva nabavku potrebne mehanizacije, sredstava i opreme, zapošljavanja potrebnog broja radnika na održavanju, kao i njihovu obuku. – Služba za zimsko održavanje, na osnovu monitoringa temperatura vazduha, u skladu sa planom zimskog održavanja, zadnjih nekoliko dana vrši preventivno posipanje kolovoza u cilju sprečavanja poledice usljed niskih temperatura.

Sagledavajući sve okolnosti opravdano tvrdimo da će se, tokom cijele godine, saobraćaj na auto-putu odvijati redovno – kazali su iz Monteputa i dodaju da, teoretski gledano, postoji scenario obustave saobraćaja na auto-putu, zbog bezbjednosti učesnika, usljed pojave vjetra koji prevazilazi proračunske vrijednosti koje su korišćenje kao ulazni podaci prilikom izrade projekta. – Ali vjerovatnoća pojave takvog vjetra, usljed koga bi bila izvršena obustava saobraćaja, je veoma mala – ističu iz Monteputa. Iz ovog državnog preduzeća saopšteno je da u okviru baze za održavanje auto-puta zaposleno je 24 vozača-putara koji su dvadeset četvoročasovno prisutni na putu. – Od opreme za održavanje auto-puta posjedujemo deset snjegočistača. Radi se o najnovim vozilima marke Mercedes Arocs, koja su opremljena posipačima i plugovima firme Rasco iz Hvatske. Svi posipači su kombinovani, što znači da se pomoću njih mogu izvoditi sve vrste posipanja puteva: tekuće posipanje, pomoću mlaznica na zadnjoj strani, vlažno posipanje, gdje se suva so na tanjiru za posipanje prethodno vlaži rastvorom slane vode, u razmjeri koja se prethodno zadaje na upravljačkoj strani u kabini i suvo posipanje soli – naveli su iz Monteputa.

Plan preventivnog održavanja

Iz Monteputa naglašavaju da im je generalno plan da se primjenjuje metod preventivnog održavanja, odnosno primjena rastvora soli i aditiva u što većoj mjeri i njihovo nanošenje (apliciranje) na kolovoz prije početka padavina, kako bi se onemogućilo stvaranje naslaga leda na površini kolovoza. – Za topljenje leda na ekstremno niskim temperaturama nabavili smo određenu količinu kalcijuma, koji u kombinaciji sa rastvorom soli djeluje vrlo efikasno i topi led i na temperaturama do minus 25 stepeni – rekli su iz Monteputa.

Dodali su da posjeduju i dva najnovija specijalizovana radna vozila za održavanje puteva tipa Unimog U530, koja se osim u zimskim uslovima, kada čiste snijeg, koriste i za čišćenje i pranje kolovoza, pranje tunela, košenje trave, čišćenje rigola i kanala itd.