oil platform, nafta, petrol

Nafta pala na najniži nivo od 2021. godine, razlog je Kina

Podijeli

Nafta je pala na najniži nivo od decembra prošle godine, jer je talas nemira u Kini kaznio rizična sredstva i pomutio izglede za potražnju za energijom, dodajući stres na ionako nestabilnom globalnom tržištu sirove nafte.

Nafta koja se vodi kao West Texas Intermediate je potonula na 74 dolara po barelu nakon tronedjeljnih gubitaka, dok se Brent trgovao oko 81 dolar.

Protesti zbog oštrih antivirusnih mjera izbili su tokom vikenda širom najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je, kako javlja Bloomberg, podstaklo široku rasprodaju roba na početku sedmice. Rijetka pojava građanskog prkosa povećava prijetnju rekonstrukcije centralne vlade u Pekingu.

Nemiri su uslijedili nakon oštrog povlačenja na tržištu nafte jer prijeti opasnost od ekonomskog usporavanja u Kini, a Evropska unija je postavila gornju granicu cijene ruske sirove nafte za koju se čini da će imati minimalan uticaj na trgovinu. Špekulanti su bili primorani da značajno smanje bikovske opklade, zabilježivši šesto najveće smanjenje neto dugih pozicija zabilježenih za Brent prošle sedmice.

Veća volatilnost cijena nafte je vjerovatna u narednim danima. OPEC+ će se sastati u nedjelju kako bi odlučio o svom sljedećem nivou proizvodnje, dok zemlje EU nastavljaju pregovore o planovima za ograničenje cijene ruske nafte.

“Trenutno raspoloženje je sve samo ne optimistično”, rekao je Tamas Varga, analitičar brokerske kuće PVM Oil Associates Ltd.

Podaci o zagušenjima iz Baidua pokazuju da je saobraćaj u najvećim kineskim gradovima u ponedjeljak ujutro naglo opao. U glavnom gradu Pekingu promet je smanjen za 45 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je u Guangzhouu bio manji za 35 odsto. Kineska potražnja za naftom mogla bi u prosjeku iznositi 15,11 miliona barela dnevno u ovom kvartalu, što je manje u odnosu na 15,82 miliona prije godinu dana, prema Kpleru, firmi za podatke i analitiku.

“Izgledi o potražnji će se pogoršati prije nego što postanu bolji”, rekao je Fengleji Ši, direktor tržišta nafte u Velikoj Kini, srednjeg i nizvodnog toka u S&P Global Commodity Insights.

Kao dodatak izgledima za veće snabdijevanje, SAD su se odlučile da daju Chevronu licencu za nastavak proizvodnje nafte u Venecueli, nakon što su sankcije zaustavile sve aktivnosti bušenja prije skoro tri godine. Ublažavanje sankcija dolazi nakon što su norveški posrednici najavili ponovni početak političkih razgovora između predsjednika Nikolasa Madura i opozicije ovog vikenda.