Manhattan, Menhetn, Njujork, New York

Njujork i Singapur najskuplji gradovi na svijetu u 2022.

Podijeli

Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste najskupljih gradova na svetu u 2022, a prošlogodišnji lider Tel Aviv sada je na trećem mjestu.

Njujork i Singapur se nalaze na vrhu liste prije svega zbog udvostučenih cijena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali za 88 miesta, piše britanski Guardian a prenosi Reuters.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok troškova u gradovima na listi, pa su tako šest od osam najvećih skokova zabilježili američki gradovi predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao u odnosu na skoro sve svjetske valute.

S druge strane, gradovi u zemljama gdje su valute zabilježile pad, pale su i na listi, pa su tako Tokio i Osaka pali sa 13. i 10. mjesta 2021. na 37, odnosno 43.

Pozivajući se na istraživanje magazina Ekonomist, Gardijan prenosi da su Stokholm i Luksemburg zabilježili najveći pad na listi, kao i da su Damask u Siriji i Tripoli u Libiji na samom dnu liste od 172 grada koji su uključeni u istraživanje.

“Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cijene hrane, energenata i sirovina poput metala najvjerovatnije naglo pasti 2023. godine u odnosu na tekuću godinu, što može usloviti i pad životnih troškova u gradovima”, navodi se u tom istraživanju.