Rakčević o tenderu za privatizaciju Instituta: Očekujemo poziv za nastavak pregovora

Podijeli

Ako smo dobro protumačili saopštenje Savjeta za privatizaciju, može se očekivati da poslije formiranja nove tenderske komisije uslijedi zvaničan poziv našem konzorcijumu za nastavak pregovora o prodaji 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu Igalo, izjavio je za “Dan” suvlasnik Vila Oliva Žarko Rakčević.

Vile Oliva su zajedno sa češkom firmom Philibert na poslednjem tenderu za prodaju većinskog paketa akcija države u Institutu ponudili traženih 10 miliona eura. Iako su ispunili sve tražene uslove, Savjet za privatizaciju je početkom 2020. godine donio odluku da prekine tender. To su uradili poslije dužih pregovora između tenderske komisije i češko-crnogorskog konzorcijuma, nako čega je pred Upravnim sudom pokrenut spor u kojem je donesena odluka da se odluka savjeta poništi. Na čelu savjeta tada je bio premijer Duško Marković. Novi savjet, na čijem čelu je premijer Dritan Abazović, donio je odluku da formira tendersku komisiju koja će nastaviti pregovore sa konzorcijumom.

Rakčević je za “Dan” kazao da je velika šteta napravljena nezakonitom odlukom prethodnog savjeta u januaru 2020. godine.

“Godinu i po dana poslije 5. raspisanog međunarodnog tendera, ispunili smo sve uslove na tenderu i usaglasili sa tenderskom komisijom detalje kupoprodajnog ugovora, a onda je uslijedila začuđujuća odluka savjeta. Vodeći član našeg konzorcijuma je Filibert koji ima veliku ulogu u zdravstvenom sistemu Češke, sa uticajem na tržišta Češke, Slovačke i Njemačke, i oni su sa velikim razočarenjem primili vijest da se tender poslije godinu i po proglašava neuspješnim. Nažalost, danas je Institut blokiranog računa, radnici štrajkuju i svi dobronamjerni ljudi treba da učine sve da se izbjegne sve izvjesniji stečaj”, kazao je Rakčević.

Istakao je da se u protekle tri godine siutacija u Institutu znatno pogoršala, te da je drugačija u odnosu na 2020. godinu kada je savjet odlučio da tender proglasi neuspjelim.

“Gubitak Instituta je dostigao 24,8 miliona eura, pravosnažna je postala presuda u sporu sa Jugobankom od 8,9 miliona, tužbe zaposlenih su na šest miliona i imamo situaciju da su na 30.9.2022. godine dugoročne obaveze i rezervisanja 2,4 miliona, odložene poreske obaveze 6,4 miliona, kratkorčne 6,36 miliona, a kratkoročna rezervisanja 13,5 miliona eura, što je sve ukupno gotovo 30 miliona eura obaveza koje su evidentirane na kraju trećeg kvartala”, precizirao je Rakčević, koji preko Vila Oliva ima 28 odsto akcija Instituta Igalo.

Prema njegovim riječima, kupac Instituta, odnosno 56,48 odsto državnih akcija ne plaća samo 10 miliona, nego kupuje i nagomilane gubitke od skoro 30 miliona.

“Činjenica je da se decenijama nije ulagalo u medicinsku opremu i same objekte i mi smo kad je rađen dju dilidžens i biznis plan, prije inflatornog udara, rasta cijena materijala i radne snage, tada procijenili da je potrebno minimum 28 miliona eura investicija da bi se doveo Institut do nivoa od četiri zvjezdice, što je neophodno da bi se napravio prodor na ino tržište. Ne samo Norveške, nego i na tržišta EU, pogotovo gdje Filibert ima razrađenu mrežu, poput Češke, Slovačke, Njemačke i ostalih zemalja EU”, naveo je on.

Istakao je da u konzorcijumu nikad nije bilo dileme da Institut mora da nastavi osnovnu djelatnost i da se mora nastaviti pružanje usluga za zravstvene osiguranike Crne Gore.

Institut je u velikim problemima, sa blokiranim računom i prijeti mu stečaj, zbog čega država mora brzo da reaguje. Nedavno je bio sastanak u Vladi u vezi sa tim i iz Vlade je rečeno da stečaj nije opcija, ali i da država ne može da pomogne toj firmi, zbog propisa EU. Odnosno ne može da da državnu pomoć Institutu.

Sindikat će se oglasiti do kraja sedmice

Sindikat Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo će do kraja sedmice uputiti zvanično saopštenje, kao reakciju na odluku Savjeta za privatizaciju da se nastavi tenderski postupak. Prema riječima predsjednice dr Marije Obradović, zaposlenima naprosto nije jasno o čemu se radi, odnosno čemu vodi odluka Savjeta za privatizaciju da formira Tendersku komisiju koja će nastaviti ranije započetu tendersku proceduru za prodaju akcija Instituta.

“Ne znam šta ovo tačno znači za Institut koji je u teškoj situaciji. Zgroženi smo onim što se dešava. Bojim se da sve ide ka privatizaciji. Radimo jednakim intenzitetom kao cijele godine koja je po ostvarenim noćenjima bila bolja i od 2019. godine. Do kraja sedmice ćemo se oglasiti”, poručila je Obradović.