Andrej Kotar, Endava

Kotar: Digitalna ekonomija u rukama globalnih korporacija štetna je za društvo

Podijeli

Pametna kompanija je ekosistem koji na osnovu podataka i usluga različitih partnera uspješno stvara dodatnu vrijednost u digitalnom svijetu, kaže Andrej Kotar iz slovenačke kompanije Endava, koji je i predsjednik programskog vijeća Strateškog razvojnog partnerstva za inovacije Pametni gradovi i zajednice. (SRIP PMiS).

On je u razgovoru za Delo kazao da digitalna ekonomija već postoji, “ali zaista pametno društvo još ne postoji”, ističući da velike korporacije ne donose mnogo toga dobrog na društvenom planu.

“Štaviše, društvo trenutno čak trpi štetu od pojedinačnih digitalnih praksi. Platforme poput Airbnb-a i Ubera i sličnih ometaju trenutni ekonomski sistem i mijenjaju način na koji živimo u gradu. Istina je da preko aplikacije možete kliknuti na smještaj ili prevoz, ali morate vidjeti i manje ugodne posljedice toga. Povećanje Airbnb ponuda u svim gradovima dovodi do povećanja najamnina za nekretnine, kao rezultat toga, gradovi se prazne. Trenutna situacija je gotovo oligarhija ili monopol nekih korporacija koje nemaju granice: to su poreski optimizovane kompanije koje uništavaju lokalnu ekonomiju čineći rad nesigurnim i slično”, istakao je Kotar.

Na pitanje da li je sadašnji pravac digitalizacije neto ekonomije štetan, odgovara potvrdno.

“Bez promjena – definitivno. Digitalna ekonomija u rukama globalnih korporacija štetna je za Sloveniju, ali i šire, za Evropu. Dodatna vrijednost u trenutnoj digitalnoj ekonomiji ostaje prvenstveno na računima globalnih digitalnih korporacija, umjesto da bude pravedno raspoređena među pružaocima usluga. Digitalna ekonomija, na primjer, u SAD-u predstavlja treći ekonomski sektor nakon transporta – čak i na štetu ekonomija digitalno manje razvijenih zemalja”, istakao je.

On kaže da se digitalna ekonomija kakvu je zamišljala Evropa razvija istovremeno sa uvođenjem pametnog društva, zasnovanog na društveno prihvatljivim konceptima.

“Ovi novi poslovni modeli temelje se na pretpostavci da nekoliko manjih lokalnih igrača ili kompanija pristupa korisniku kao alternativnom rješenju uz pomoć tehnologije i interoperabilnosti. Naravno, ponuda, vrijednost i korisničko iskustvo moraju biti dovoljno dobri da bi njihova usluga u paketu mogla konkurirati korporacijama. Na kraju dana, korisnik sam odlučuje gdje će njegov novac otići. Dakle, takva usluga mora biti uporediva, po kvalitetu korisničkog iskustva i cijeni. S razvojem pametnog društva u EU prostoru, pojavljuje se novi koncept digitalne ekonomije, koji uspostavlja novo tržište, barem na nivou EU, za pružaoce usluga i podataka. Spremaju se velike nove poslovne prilike za lokalne provajdere i veoma je važno ko je ili će biti kreator ove nove digitalne ekonomije, a ko pratilac”, naveo je Kotar, dodajući da će u toj igri jedan služiti, a drugi će uglavnom plaćati.

Postoje samo dvije mogućnosti: da li ćemo biti aktivni kreatori ili jednostavno korisnici rješenja i platioci usluga.

“Većina dodate vrijednosti završiće kod kreatora”, smatra Kotar.