Bernar Arno, Ilon Mask

Francuz nakratko bio najbogatiji čovjek na svijetu, Mask uspio da se vrati

Podijeli

Vlasnik Twittera i šef Tesle Ilon Mask u srijedu je nakratko izgubio titulu najbogatije osobe na svijetu, prema Forbesu, nakon naglog pada vrijednosti njegovog udjela u proizvođaču električnih automobila.

Bernar Arno, izvršni direktor LVMH, matične kompanije luksuznog brenda Louis Vuitton, i njegova porodica nakratko su ponijeli titulu najbogatijih na svijetu, ali su se vratili na 2. mjesto sa ličnim bogatstvom od 185,3 milijarde dolara, prema podacima Forbesa.

Mask, koji je na prvom mjestu na Forbsovoj listi od septembra 2021, ima neto bogatstvo od 185,7 milijardi dolara. Mask je preuzeo titulu od osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Tesline dionice, koje su izgubile više od 47 odsto na vrijednosti otkako je Mask dao ponudu za kupovinu Twittera ranije ove godine za 44 milijarde dolara, pale su 2,7 odsto.

Neto vrijednost Maskovog bogatstva pala je ispod 200 milijardi dolara ranije, 8. novembra, jer su investitori odbacili Tesline dionice zbog zabrinutosti da je izvršni direktor i najveći dioničar najvrednijeg svjetskog proizvođača električnih vozila više zaokupljen Twitterom.

Tesla je izgubio skoro polovinu svoje tržišne vrijednosti, a Maskova neto vrijednost pala je za oko 70 milijardi dolara otkako je licitirao za Twitter u aprilu. Mask je zaključio posao za Twitter u oktobru sa 13 milijardi dolara zajmova i 33,5 milijardi dolara u kapitalu.

Osim Tesle, Mask vodi i raketnu kompaniju SpaceX i Neuralink, startup koji razvija interfejse mozga i mašine ultra-visokog propusnog opsega za povezivanje ljudskog mozga sa kompjuterima.