Još jedna velika turska kompanija odlazi iz Crne Gore? Pregovori u toku

Podijeli

Nakon što je Toščelik prihvatio da proda nikšićku željezaru državnoj Elektroprivredi (EPCG) za 20 miliona eura, još jedna velika turska kompanija bi mogla da napusti crnogorsko tržište.

Naime, Vlada Crne Gore je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, zainteresovana za preuzimanje kontejnerskog dijela Luke Bar koji je prije osam godina (2014.) prodat turskom Global Portsu.

Da su kontakti s turskom kompanijom u toku, potvrdio je i ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

“Spajanje Luke Bar i kompanije Port of Adria rezultiralo bi većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području”, poručeno je na sastanku Damjanovića sa predstavnicima ove kompanije.

Na sastanku je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u Port of Adria.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Damjanović se u petak sastao sa izvršnim direktorom Port of Adrije, Sedatom Karom i i članicom upravnog odbora Draganom Radević. Tokom sastanka bilo je riječi o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju ove kompanije.

Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

“Preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima”, navodi se u saopštenju.

Ministar je upoznat i sa, kako su naveli iz Port of Adria “problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija”.

Damjanović je kazao da resor kojim rukovodi, kao i Vlada u cjelini prate problematiku u konkretnom slučaju i da su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria u vlasništvu države na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika Port of Adria.

Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u Port of Adria.

Iz ovog vladinog resora podsjećaju da je Port of Adria, nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti, u većinskom vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora Port of Adria.

Iz Vlade se i ranije moglo čuti da žele da vrate Port of Adria u državno vlasništvo, jer bi “benefiti od potencijalnog objedinjavanja dva terminal operatora u barskoj luci, kompanija Port of Adria i Luka Bar bili bi višestruki i doveli bi do povećanja konkurentnosti u lučkom pretovaru”.

Pored toga, iz Vlade su i više puta ponovili da žele uvećaju udio u vlasništvu u Luci Bar, pa je u četvrtak na sjednici usvojena informacija, dok je juče na Montenegroberzi država kupila oko devet miliona akcija za 8,18 miliona eura.