Amazon, Robot, Ruka, Skladište, Warehouse

Amazon želi da ukine bar-kod

Podijeli

Roboti su možda budućnost, ali robotske ruke očigledno nijesu dobre u korišćenju starog i postojanog oblika tehnologije: bar-koda.

Bar-kodove je teško pronaći i mogu biti pričvršćeni na proizvode čudnog oblika, naveo je online trgovac Amazon u saopštenju za javnost.

Roboti su u dosadašnjoj praksi pokazali probleme sa ovom vrstom oznake zbog čega Amazon ima plan da je se riješi.

Koristeći slike artikala u Amazonovim skladištima i obučavajući kompjuterski model, gigant e-trgovine razvio je sistem kamera koji može pratiti stavke koje teku jedan po jedan niz pokretne trake kako bi se uvjerio da odgovaraju njihovim slikama.

Na kraju, Amazonovi stručnjaci za vještačku inteligenciju i robotičari žele da kombinuju tehnologiju s robotima koji identifikuju predmete dok ih podižu i okreću.

“Rješavanje ovog problema na način da roboti mogu pokupiti predmete i obraditi ih bez potrebe da pronađu i skeniraju bar kod, je fundamentalno”, rekao je Nontas Antonakos, menadžer za primijenjenu nauku u Amazonovoj grupi za kompjuterski vid u Berlinu.

“To će nam pomoći da brže i preciznije dostavimo pakete kupcima”, dodao je.

Sistem, nazvan multimodalna identifikacija, neće uskoro u potpunosti zamijeniti bar-kodove. Trenutno je u upotrebi u objektima u Barseloni u Španiji i Hamburgu u Nemačkoj, navodi Amazon.

Ipak, kompanija kaže da već ubrzava vrijeme potrebno za obradu paketa. Tehnologija će se dijeliti u Amazonovim preduzećima, tako da je moguće da ćete jednog dana vidjeti njenu verziju u Whole Foods-u ili nekom drugom Amazonovom lancu u tradicionalnim radnjama.

Problem koji sistem eliminiše – neispravne stavke koje dolaze niz liniju za slanje kupcima – ne dešava se prečesto, kaže Amazon. Ali čak i rijetke greške doprinose značajnim usporavanjima kada se uzme u obzir koliko artikala jedno skladište obradi u jednom danu.

Cnet piše da su Amazonovi stručnjaci za vještačku inteligenciju morali da počnu sa izgradnjom biblioteke slika proizvoda, nešto što kompanija nije imala razloga da kreira prije ovog projekta. Same slike, kao i podaci o dimenzijama proizvoda, davali su izvor najranijih verzija algoritma, a kamere neprestano snimaju nove slike predmeta za obuku modela.

Stopa tačnosti algoritma bila je između 75% i 80% kada se prvi put koristio, što je Amazon smatrao obećavajućim početkom. Kompanija kaže da je tačnost sada na 99%. Sistem se suočio sa početnim problemom kada nije uspio da uhvati razlike u boji. Tokom promocije Prime Day-a, sistem nije mogao da razlikuje dvije različite boje Echo Dots. Jedina razlika između pakovanja bila je mala tačka koja je bila plava ili siva. Sa nekim preoblikovanjem, sistem identifikacije sada može svojim ocjenama dodijeliti ocjene pouzdanosti koje označavaju samo stavke za koje je “vrlo siguran” da su netačne.

Amazonov AI tim kaže da će biti izazov fino podesiti multimodalni sistem identifikacije kako bi se procijenili proizvodi kojima rukuju ljudi, zbog čega je krajnji cilj da umjesto njih rukuju roboti.

Investitor