prodavnica, shopping, grocery shop, hrana, food

Američki potrošači očekuju smanjenje inflacije

Podijeli

Potrošači u SAD očekuju da će se inflacija poboljšati u narednim mjesecima, pokazuju novi podaci istraživanja Banke federalnih rezervi Njujorka.

U novembru su srednja inflaciona očekivanja potrošača za narednu godinu bila 5,2%, odnosno 3%, tri godine kasnije. To je manje u odnosu na oktobarska medijana očekivanja od 5,9% i 3,1%.

U pitanju je najveći mjesečni pad inflatornih očekivanja za narednu godinu od pokretanja Ankete o očekivanjima potrošača 2013. godine, prema njujorškom Fed-u.

Očekivanja inflacije za pet godina sada su pala za 0,1 procentni poen na 2,3%, prema istraživanju Fed-a.

Fed pomno prati očekivanja potrošača o inflaciji dok se upušta u dugu bitku da snizi snažan rast cijena. Veća inflaciona očekivanja mogla bi dovesti do povećanja broja radnika koji pregovaraju za veće plate, što bi zauzvrat moglo dovesti do povećanja cijena.

Istraživanje je takođe pokazalo poboljšanje u sentimentima ispitanika o tržištu rada. Srednja očekivanja za veću nezaposlenost smanjena su za 0,7 procentnih poena na 42,2%, a srednja percipirana vjerovatnoća pronalaska posla je porasla, dok je vjerovatnoća dobrovoljnog napuštanja posla smanjena.

Očekivanja potrošača kada je u pitanju rast prihoda domaćinstava takođe su porasla, napomenuo je njujorški Fed. Očekivanja rasta cijena nekretnina su, međutim, nastavila da opadaju.

Fed će vjerovatno pomno analizirati ove informacije – i najnovije podatke o indeksu potrošačkih cijena od utorka – kada se zvaničnici sastanu na svom posljednjem ovogodišnjem sastanku za kreiranje politike u utorak i srijedu. Očekuje se da će centralna banka sedmi put zaredom povećati svoju referentnu kamatnu stopu a ekonomisti očekuju povećanje stope za pola poena.

CNN/Investitor