kripto, crypto, bitcoin, bitkoin, kriptovalute

Microsoft zabranjuje rudarenje kriptovaluta na cloudu

Podijeli

Microsoft preduzima mjere za povećanje stabilnosti svojih usluga u oblaku (cloud usluge) namećući nova ograničenja za aktivnosti poput rudarenja kriptovaluta.

Microsoft je tiho zabranio kripto rudarenje iz svojih internetskih usluga kako bi bolje zaštitio svoje klijente i oblake, objavila je britanska tehnološka novinska agencija The Register.

Kompanija je uvela nova ograničenja kao dio svojih univerzalnih licencnih uslova za Microsoft Online Services. Microsoft je 1. decembra ažurirao svoju politiku prihvatljive upotrebe kako bi pojasnio da je “rudarenje kriptovalute zabranjeno bez prethodnog odobrenja Microsofta.”

U odjeljku “Pravila prihvatljive upotrebe”, Microsoft je rekao da sada od korisnika zahtijeva da dobiju pismeno prethodno odobrenje od kompanije kako bi mogli koristiti bilo koju od Microsoftovih mrežnih usluga za kripto rudarenje.

Microsoft je, kako prenosi SEEbiz navodno rekao da njegova najnovija ograničenja kripto rudarenja imaju za cilj zaštititi online usluge od rizika poput cyber prevare, napada i neovlašćenog pristupa korisničkim resursima, navodeći:

“Uveli smo ovu promjenu kako bismo dodatno zaštitili naše korisnike i ublažili rizik od prekida ili pogoršanja usluga u Microsoft Cloudu.”

Kompanija je takođe navodno napomenula da bi mogla razmotriti dopuštenje za rudarenje kriptovaluta u svrhu testiranja i istraživanja za sigurnosne detekcije.

Microsoft nije odmah odgovorio na Cointelegraphov zahtjev za komentar.

Microsoft Online Services je Microsoftova ponuda softvera s hostingom i komponenta je softverske strategije kompanije kao usluge. Ove usluge uključuju Microsoftovu Azure računarsku mrežu u oblaku, za koju je poznato da nudi rudarenje kriptovaluta uz određene vrste pretplate. Kao što je ranije objavljeno, Microsoft je takođe eksperimentirao s blockchain uslugama na Azureu, ali je tiho ukinuo svoj projekt Azure Blockchain Service u septembru prošle godine.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija