Ilon Mask, Elon Musk

Musk traži nove investitore za Twitter po istoj cijeni koju je on platio

Podijeli

Ilon Mask traži nove investitore za Twitter po cijeni od 54,20 dolara po dionici, istu cijenu koju je platio kada je u oktobru preuzeo kompaniju za 44 milijarde dolara i započeo spornu reviziju.

Izvršni direktor milijarderove porodične kancelarije, Džared Birčal, ove sedmice je kontaktirao potencijalne ulagače, objavio je u petak novinski sajt Semafor. Ros Gerber, koji vodi Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management i koji je učestvovao u ranijem otkupu na Twitteru, potvrdio je poziv.

Pokušaj prikupljanja sredstava uslijedio je nakon burnog početka Maskove “vladavine” u Twitteru, kada je odmah smijenio kompletan menadžment, smanjio broj radnih mjesta, promijenio stratešku politiku i vratio zabranjene naloge. Samo ove sedmice, kompanija je suspendovala račune nekoliko novinara za koje je Mask rekao da su doveli njegovu porodicu u opasnost otkrivanjem informacija o lokaciji njegovog privatnog aviona.

Mask, koji upravlja i kompanijama Tesla i SpaceX, ranije je kazao da je platio “previše” za Twitter, ali je izrazio uvjerenje u njegove izglede na duge staze.

„Očigledno je da ja i drugi investitori trenutno preplaćujemo Tviter. Dugoročni potencijal za Twitter, po mom mišljenju, je ipak veći od njegove trenutne vrijednosti”, rekao je na Teslinoj konferencijskom pozivu u oktobru.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U dokumentu investitorima se nova prilika za investiranje opisuje kao “nastavna ponuda za obične dionice po originalnoj cijeni i uslovima, s ciljem zatvaranja na kraju godine”, navodi Semafor. Taj potez uslijedio je nakon “brojnih ulaznih zahtjeva” za ulaganje u Twitter, navodi se u dokumentu.

Gerber je rekao da će sa svojim klijentima provjeriti – od kojih mnogi imaju velike pozicije u Tesli – kako bi procijenio njihovo interesovanje za Twitter.

Mask je pristao da kupi Twitter u aprilu, ali je potom mjesecima bezuspješno pokušavao da izađe iz ugovora. Prodao je dionice Tesle kako bi pomogao u finansiranju kupovine kompanije društvene mreže, a to je uticalo na dionice proizvođača električnih automobila, koje su ove godine izgubile 57% vrijednosti.

Tokom ove sedmice, Mask je prodao skoro 40 milijardi dolara Teslinih dionica za 3,6 milijardi dolara.