Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

EPCG izašao iz gubitaka, od izvoza struje zarađujemo milion eura dnevno

Podijeli

Elektroprivreda (EPCG) je sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine i u narednu ulazi sa dobrom osnovom, saopštio je njen izvršni direktor, Nikola Rovčanin.

On je, u Jutarnjem programu RTCG, kazao da u prvom kvartalu naredne godine očekuje istorijski i rekordni profit.

Rovčanin je naveo da su cijene električne energije na svjetskim berazama ovih dana pale na 200 do 300 eura po megavat satu (MWh), prenosi portal RTCG.

“Izvozimo struju, prihod je od 1,5 do dva miliona eura, ovih dana milion dnevno”, rekao je Rovčanin.

On je dodao da je ove godine uvezeno rekordnih 200 miliona eura električne struje.

“Sanirali smo sve gubitke koje smo imali u drugom i trećem kvartalu. Vidjećemo 31. decembra da li će prag pozitivnog poslovanja biti 28. decembara ili 5. januara, ali definitivno smo izašli iz energetske krize, sačuvali stabilnost anulirali negativne efekte od uvoza i mislim da ulazimo u narednu godinu sa dobrom osnovom”, saopštio je Rovčanin.

On je kazao da su akumulacije iznad plana, kao i da u prvom kvartalu naredne godine očekuje istorijski i rekordni profit.

Rovčanin je rekao da toplifikacija Pljevalja teče planiranom dinamikom, a u narednih mjesec ili dva počeće i radovi na terenu.

“Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi”, poručio je Rovčanin.

On u narednoj godini očekuje završetak dvije faze toplifikacije, dok konačne rokove završetka projekta nije htio da precizira.

Rovčanin je ponovio da cijene struje naredne godine neće biti uvećane, a da će EPCG nastaviti sa popustima za redovne platiše.

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog izmjena i dopuna Zakona o industrisjim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Postojećim zakonom odobren je rad do 20 hiljada radnih sati, a najkasnije do kraja naredne godine. Uz to intrgrisana dozvola za rad ističe 22. marta naredne godine.

Rovčanin je saopštio da ukoliko izmjene tog zakona ne budu usvojene, TE Pljevlja ne može zakonito raditi.

“Mislim da će doći do izmjene tog zakona”, naveo je Rovčanin.