Crnogorska komercijalna banka, CKB

Vlada se kod CKB-a zadužuje 50 miliona eura, kamata 7,5%

Podijeli

Vlada Crne Gore je dogovorila sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) zaduženje od 50 miliona eura, u cilju obezbjeđenja fiskalne rezerve za narednu godinu, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Sa CKB je dogovoren iznos od 50 miliona eura na rok otplate od pet godina, grejs periodom od godinu, sa fiksnom kamatnom stopom od 7,5 odsto godišnje“, rekao je Damjanović na sjednici Vlade CG.

Vlada je usvojila Informaciju o dugoročnom zaduživanju, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve s Predlogom ugovora o kreditu.

Damjanović je podsjetio da je Zakonom o budžetu i odlukom o zaduživanju Crne Gore predviđeno da se država ove godine može zadužiti do 350 miliona eura za potrebe finansiranja deficita i stvaranja fiskalne rezerve.

“Domaće banke su, osim za državne zapise, pokazale interesovanje za dugoročno kreditiranje. Do sad smo se zadužili 39 miliona eura preko zapisa i 16 miliona dugoročnih kredita, ukupno 55 miliona eura, kazao je Damjanović.