wall street, vol strit, berza, američka berza

Najveći dobitnici i gubitnici na Wall Street-u u 2022.

Podijeli

Godina 2022. nije bila dobra za tržište akcija. Berzanski indeks S&P 500 je, na primjer, u 2022. u padu za skoro 20%, ali čak i kada sveukupno tržište gubi, i dalje postoje pobjednici. Bilo ih je najviše u energetici, koja je bila sektor sa najboljim učinkom u ovoj godini, piše CNN.

Brutalno visoke cijene nafte i gasa bile su jedan od najvećih faktora koji doprinose visokoj inflaciji.

Energetski sektor je do sada ostvario više od 60% povrata ove godine, značajno nadmašujući svaki drugi sektor S&P 500. Nijedan drugi sektor nije dobio čak ni 5% u 2022, prenosi Bonitet.

Occidental Petroleum je bio najveći dobitnik u godini u S&P 500, sa porastom od 122% od početka godine.

Constellation Energy je na drugom mjestu, sa rastom od 109%, a Hess je na trećem sa dobitkom od 94%. Prvih deset zaokružuju Marathon Petroleum, Exxon, Schlumberger, APA, First Solar, Halliburton i Marathon oil, sve između oko 70 i 80% ove godine.

Cijene gasa i nafte padaju posljednjih nedjelja, ali su i dalje više nego što su bile u posljednjih nekoliko godina. To je doprinijelo rekordnom profitu velikih energetskih kompanija. Očekuje se da će se neto prihod globalnih proizvođača nafte i gasa udvostručiti 2022. godine na rekordnih 4 biliona dolara, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

U trećem kvartalu, 81% svih energetskih kompanija u S&P 500 prijavilo je zaradu iznad procjena, najveću od svih sektora, prema podacima Factset-a. Energetski sektor je zabeležio najveći rast zarade u odnosu na isti period prethodne godine od svih 11 sektora, od 137,3%.

Gubitnici su u Silicijumskoj dolini

Tehnološki sektor je narastao tokom protekle decenije jer su kompanije uživale u okruženju niske kamatne stope i niske inflacije. To više nije slučaj – cijene akcija ovog sektora i komunikacija to jasno odražavaju.

Kompanija za energetska tehnološka rješenja Generac Holdings je najlošija akcija u S&P 500 do sada ove godine, pala je za oko 74%. Na drugom mjestu je kompanija za aplikacije za sastanke Match Group, koja je pala za 70%. Tesla Ilona Maska je takođe u padu za oko 70%, što ovu auto-tehnološku kompaniju čini trećom najlošijim u ovoj godini. Meta, Facebook-ova matična kompanija, takođe se pojavljuje u prvih deset akcija – pad od 65%.

To je veliki preokret, jer je početkom ove godine Tesla bila peta najvrednija kompanija u S&P 500, a Meta šesta.

Za „Big Tech“ 2022. godina je bila noćna mora – kolektivno je izgubila skoro 4 biliona dolara na tržišnoj vrijednosti. To je mnogo kada uzmete u obzir da je 10 akcija sa najgorim rezultatima u S&P 500 izbrisalo tržišnu vrijednost od oko 1,6 biliona dolara.

Čak je i Apple, koji se generalno smatra otpornijim od drugih tehnoloških kompanija, pao za 31%, više od ukupnog tržišta u 2022.

Međutim, Wall Street se nada oporavku ovog sektora sljedeće godine, ali sa nastavkom povećanja kamatnih stopa i ​​mogućom recesijom, investitori će na to možda morati da sačekaju.