Dejvid Markus, Libra, David Marcus, crypto

Markus: Kripto zima će trajati tokom 2023, možda i 2024. godine

Podijeli

Dejvid Markus vodi kompaniju koja je fokusirana na bitcoin, ali ne vidi da će se kripto zima (pojam koji vezuju za krizu kriptotržišta u 2022.) uskoro završiti.

Markus je bio izvršni direktor PayPal-a i vodio je i kripto projekte u Facebooku (sada Meta). Trenutno vodi Lightspark, startup iz Los Angelesa koji stvara infrastrukturu za plaćanje, nadograđujući se na mogućnosti bitcoina.

U postu na blogu objavljenom u petak na Medium-u, Markus je između ostalog predvidio kako će kripto sektorproći 2023. Kripto špekulanti koji se nadaju preokretu sljedeće godine biće razočarani njegovim izgledima, ocjenjuje Fortune.

Prvo, Markus se osvrnuo na 2022. godinu, ističući bankrot FTX-a. Berza kriptovaluta vrijedna 32 milijarde dolara postala je vodeća u ovoj oblasti, angažujući zvijezde iz svijeta sporta poput Toma Brejdija i drugih poznatih ličnosti da ojača svoj imidž. Kolaps FTX-a prošlog mjeseca uzdrmao je povjerenje u kripto sektor i podstakao pozive na strožu regulaciju.

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried, optužen je od strane američkih vlasti za osam krivičnih djela – u rasponu od elektronske prevare, preko pranja novca, do zavjere za u cilju prevare, uzbog čega mu prijeti kazna dugogodišnjeg zatvora.

„Za kriptovalute je to bila još izazovnija godina“, napisao je Markus. “Vidjeli smo kako se ponavlja sve ružno na tržištu od ranijih godina pohlepe Wall Streeta, s brzim kolapsom mnogih firmi u stilu kuće od karata, od kojih je najnev,erovatnija i najšokantnija onaj FTX-a, koji je godinu zaokružio dodatnom i vrlo nepotrebnom dozom drame.”

FTX kolaps je dao doprinos kriptozimu. Od početka 2022. do danas, bitcoin i ethereum, dvije vodeće kriptovalute, pale su preko 60 posto, a dionice kripto berze Coinbase izgubile su oko 85 posto.

Kripto oporavak će trajati godinama

“Nećemo izaći iz kripto zime 2023, a vjerovatno ni 2024.”, napisao je. „Biće potrebno nekoliko godina da se tržište oporavi od zloupotrebe beskrupuloznih igrača i da dođe do odgovorne regulative.”

Izvršni direktor Coinbasea Brajan Armstrong takođerje primijetio loše aktere u industriji ranije ovog mjeseca.

„Moramo se nekako pomiriti s činjenicom da naša industrija privlači nesrazmjeran udio prevaranata”, kazao je Armstrong na samitu osnivača kriptovaluta.

Što se tiče kripto propisa, američki senator Šerod Braun, predsjedavajući senatskog bankarskog odbora, rekao je prije nekoliko sedmica da „stvari koje izgledaju i ponašaju se kao hartije od vrijednosti, roba ili bankarski proizvodi moraju biti regulisane i nadzirane od strane odgovornih agencija koje štite potrošače”

Markus je napomenuo da će povjerenju potrošača biti potrebno nekoliko godina da se obnovi, “ali na kraju vjerujem da će se ovo dugoročno pokazati korisnim za legitimne igrače u industriji“.

„U kripto svijetu, godine pohlepe će napraviti prostor za primjene u stvarnom svijetu. Prošle su godine stvaranja tokena iz ničega i zarade miliona. Muzika je prestala. Vratili smo se našem redovnom programiranju stvaranja stvarne vrijednosti i rješavanja problema iz stvarnog svijeta”, dodao je Markus.

Investitor