Samsungova dobit pala na najniži nivo od 2014.

Podijeli

Samsung Electronics je u petak objavio da mu je tromjesečna dobit pala za dvije trećine na osmogodišnji najniži nivo, jer je slabljenje globalne ekonomije uticalo na cijene memorijskih čipova i smanjilo potražnju za elektronskim uređajima.

Tužna procjena dobiti najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i TV-a — predvodnika globalne potrošačke potražnje — daje slab ton tromjesečnim rezultatima drugih tehnoloških kompanija, piše SEEbiz i prenosi stav analitičara koji očekuju da će se dobit kompanije ponovo smanjiti u tekućem tromjesečju.

Južnokorejska kompanija je objavila da je operativna dobit u periodu od oktobra do decembra vjerojatno pala 69% na 4,3 triliona vona (3,37 milijardi dolara) sa 13,87 biliona godinu ranije.

Bila je to Samsungova najmanja tromjesečna dobit od trećeg tromjesečja 2014. i ispod procjena od 5,9 triliona vona koje je dao Refinitiv SmartEstimate.

“Sve Samsungove kompanije imale su teške trenutke, ali posebno čipovi i mobilni telefoni”, rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities.

Tromjesečni prihod vjerovatno je pao 9% u odnosu na isti period prethodne godine na 70 triliona vona, navodi Samsung u kratkom preliminarnom izvještaju o zaradi. Četvrta najveća azijska uvrštena kompanija po tržišnoj vrijednosti objaviće detalje prihoda 31. januara.

Rastuće globalne kamatne stope i troškovi života smanjili su potražnju za pametnim telefonima i drugim uređajima koje proizvodi Samsung, kao i za poluvodičima koje isporučuje konkurentima poput Applea