robot, artificial inteligence,

Sve što treba da znate o vještačkoj inteligenciji

Podijeli

Novi četbot je javno pušten u rad krajem novembra, a brojke su impresivne – za nepunih mjesec dana je zabilježio milionske posjete. Zbog toga mu neki analitičari već predviđaju uspjeh Google-a, pretraživača bez kojeg ne možemo zamisliti običan dan.

ChatGPT je kreirala kompanija OpenAI, firma za istraživanje vještačke inteligencije, među čijim osnivačima je i Ilon Mask.

OpenAI ističe da je spreman da prikuplja povratne informacije korisnika kako bi poboljšao svoj AI sistem, s obzirom na to da ChatGPT može da ponudi problematične odgovore i pokaže pristrasno ponašanje.

ChatGPT je najnoviji u seriji AI-jeva, koje kompanija opisuje kao GPT (što je akronim za Generative Pre-Trained Transformer).

Kako bi se sistem razvio, rane verzije su fino podešavane preko razgovora sa ljudskim trenerima. Sistem je takođe učio pomoću pristupa Twitter podacima, prema navodima Ilona Maska koji više nije član OpenAi odbora. Vlasnik Twittera je istakao da je za sada pauzirao pristup ChatGPT Twitteru.

Donosimo zanimljive odgovore ChatGPT-a na najčešća pitanja o vještačkoj inteligenciji:

P: Šta je vještačka inteligencija?

Odgovor ChatGPT-a: Veštačka inteligencija, ili AI, odnosi se na sposobnost mašine ili kompjuterskog programa da simulira inteligentno ponašanje. Ovo obično uključuje sposobnost učenja, rasuđivanja i rješavanja problema na način sličan onome kako to rade ljudi. AI je polje koje se brzo razvija i postoji mnogo različitih pristupa razvoju sistema koji se pokreću. Neki od najčešćih pristupa uključuju mašinsko učenje, koje uključuje obuku sistema na velikom skupu podataka kako bi mu se omogućilo da donosi predviđanja ili odluke na osnovu tih podataka, i duboko učenje, koje uključuje korišćenje neuronskih mreža kako bi se omogućilo sistemu da uči i prilagođava se u više ljudski način. AI ima mnogo potencijalnih aplikacija, od automatizacije rutinskih zadataka do donošenja složenih odluka i predviđanja.

P: Kako funkcioniše vještačka inteligencija (AI)?

Odgovor ChatGPT-a: Postoji mnogo različitih načina na koje se može implementirati vještačka inteligencija, a specifična metoda koja se koristi zavisi od vrste AI sistema koji se razvija i njegovoj namjeravanoj primjeni. Generalno, AI sistemi rade tako što obrađuju velike količine podataka i koriste te podatke za predviđanja, odluke ili druge vrste zaključaka. Ovo obično uključuje upotrebu algoritama i statističkih modela koji omogućavaju sistemu da uči iz podataka i prilagođava se tokom vremena. Neki AI sistemi koriste mašinsko učenje, što uključuje obuku sistema na velikom skupu podataka kako bi mu se omogućilo da predviđa ili donosi odluke na osnovu tih podataka. Drugi sistemi koriste “duboko učenje“, što uključuje korišćenje neuronskih mreža kako bi se omogućilo sistemu da uči i prilagođava se na način koji je više sličan čovjeku.

P: Koje su potencijalne primjene vještačke inteligencije?

Postoji mnogo potencijalnih primjena vještačke inteligencije, a polje se brzo razvija, tako da se nove aplikacije stalno razvijaju. Neke od najčešćih primjena AI uključuju:

Automatizacija rutinskih zadataka: AI se može koristiti za automatizaciju mnogih rutinskih zadataka, kao što su unos podataka, zakazivanje i korisnička usluga, što može uštedjeti vrijeme i poboljšati efikasnost.

Poboljšanje donošenja odluka: AI se može koristiti za analizu velikih količina podataka i donošenje složenih odluka, kao što je prepoznavanje trendova, predviđanje ishoda i preporučavanje akcija. Ovo može pomoći preduzećima, organizacijama i pojedincima da donesu bolje informisane odluke.

Poboljšanje korisničkog iskustva: AI se može koristiti za personalizaciju korisničkog iskustva, kao što je pružanje personaliziranih preporuka ili prilagođenog sadržaja, što može poboljšati zadovoljstvo i lojalnost kupaca.

Pružanje inteligentnih pomoćnika: AI se može koristiti za razvoj inteligentnih pomoćnika, kao što su virtuelni asistenti ili chatbotovi, koji mogu pomoći korisnicima u zadacima, odgovarati na pitanja i pružati informacije.

Poboljšanje zdravstvene zaštite: AI se može koristiti za analizu medicinskih podataka, kao što su skeniranje slika ili elektronski zdravstveni kartoni, za identifikaciju obrazaca i predviđanja koja mogu pomoći doktorima u dijagnosticiranju i liječenju bolesti.

Poboljšanje transporta: AI se može koristiti za razvoj samovozećih automobila, inteligentnih sistema upravljanja saobraćajem i drugih tehnologija koje mogu poboljšati sigurnost i efikasnost transporta.

Ovo su samo neke od mnogih potencijalnih primjena AI. Oblast se brzo razvija, tako da se nove aplikacije stalno razvijaju.

P: Koje su etičke brige u vezi s vještačkom inteligencijom?

Odgovor ChatGPT-a: Postoji mnogo etičkih problema vezanih za AI, a ove brige postaju sve važnije kako tehnologija vještačke inteligencije nastavlja napredovati. Neki od najčešćih etičkih problema uključuju:

Pristrasnost i diskriminacija: AI sistemi mogu biti pristrasni ako su obučeni na pristrasnim podacima, što može dovesti do nepravednih i diskriminatornih odluka ili radnji. Ovo je posebno zabrinjavajuće u oblastima kao što su krivično pravosuđe, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, gdje sistemi vještačke inteligencije mogu imati značajan uticaj na živote ljudi. Privatnost i sigurnost: AI sistemi mogu prikupljati i obraditi velike količine ličnih podataka, što izaziva zabrinutost u pogledu privatnosti i sigurnosti. Osigurati da se lični podaci prikupljaju, koriste i pohranjuju na odgovoran i siguran način je ključno za održavanje povjerenja u AI sisteme. Premještanje posla: AI sistemi mogu automatizovati mnoge zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što izaziva zabrinutost u vezi s pomjeranjem posla i nezaposlenošću. Osigurati da se koristi od vještačke inteligencije pravedno dijele i da se raseljenim radnicima pruži podrška tokom tranzicije je važna etička briga. Odgovornost: Kako AI sistemi postaju napredniji i autonomniji, postaje sve važnije odrediti ko je odgovoran i odgovoran za svoje postupke. Osigurati da su sistemi vještačke inteligencije dizajnirani i korišteni na odgovoran i etički način od ključnog je značaja za rješavanje ovog problema.

Ovo su samo neki od mnogih etičkih problema vezanih za AI. Oblast se brzo razvija, tako da će se vjerovatno pojaviti nove brige. Osigurati da su sistemi vještačke inteligencije dizajnirani i korišćeni na odgovoran i etički način od ključnog je značaja za rješavanje ovog problema.

P: Kako će vještačka inteligencija uticati na društvo i ekonomiju?

Odgovor ChatGPT-a: Uticaj vještačke inteligencije na društvo i ekonomiju tema je mnogih debata i diskusija. S jedne strane, AI ima potencijal da donese mnoge prednosti, kao što je povećanje efikasnosti, poboljšanje donošenja odluka i poboljšanje korisničkog iskustva. To može dovesti do ekonomskog rasta i poboljšanja kvaliteta života ljudi. S druge strane, AI ima potencijal da poremeti mnoge industrije i dovede do poremećaja u sistemima radnih mjesta, što može imati negativan uticaj na društvo i ekonomiju. Osigurati da se koristi od vještačke inteligencije pravedno dijele i da su negativni uticaji svedeni na minimum važan je izazov koji će zahtijevati pažljivo razmatranje i planiranje. U konačnom, uticaj vještačke inteligencije na društvo i ekonomiju zavisiće od toga kako se tehnologija razvija i koristi.

P: Koja su ograničenja vještačke inteligencije?

Odgovor ChatGPT-a: Postoje mnoga ograničenja za vještačku inteligenciju, a ona su važan faktor koji treba uzeti u obzir pri razvoju i korišćenju sistema na bazi ove tehnologije. Neka od najčešćih ograničenja AI uključuju:

Dostupnost i kvalitet podataka: AI sistemi zahtijevaju velike količine visokokvalitetnih podataka za obuku, a ti podaci možda neće uvijek biti dostupni ili mogu biti neprecizni ili nepotpuni. Ovo može ograničiti tačnost i pouzdanost AI sistema i može dovesti do loših performansi ili nepravednih odluka.

Objašnjivost i interpretabilnost: Mnoge AI sisteme, posebno one koji koriste duboko učenje, teško je objasniti i protumačiti, što može otežati razumijevanje kako su došli do svojih odluka ili predviđanja. Ovaj nedostatak transparentnosti može otežati povjerenje i korištenje AI sistema, posebno u situacijama u kojima su odgovornost i povjerenje važni.

Generalizacija i prilagodljivost: AI sistemi su tipično dizajnirani za rješavanje specifičnih problema ili obavljanje specifičnih zadataka i možda neće biti u stanju da generalizuju na druge zadatke ili se prilagode promjenjivim uslovima. To može ograničiti fleksibilnost i skalabilnost AI sistema i može zahtijevati da budu ponovo obučeni ili redizajnirani kako bi se nosili s novim situacijama.

Sigurnost i pouzdanost: AI sistemi mogu biti nepredvidivi i mogu praviti greške ili preduzimati radnje koje su neočekivane ili nepoželjne. Osigurati da su AI sistemi sigurni i pouzdani važan je izazov koji zahtijeva pažljiv dizajn i testiranje.

Ovo su samo neka od brojnih ograničenja AI. Kako polje nastavlja da se razvija, nova ograničenja će vjerovatno biti prepoznata i adresirana.

P: Koji su trenutni izazovi s kojima se suočava razvoj vještačke inteligencije?

Odgovor ChatGPT-a: Postoji mnogo izazova sa kojima se suočava razvoj umjetne inteligencije, a rješavanje ovih izazova je od suštinskog značaja za ostvarivanje punog potencijala AI tehnologije. Neki od najčešćih izazova uključuju:

Prevazilaženje ograničenja: Kao što je ranije rečeno, postoje mnoga ograničenja za AI tehnologiju, kao što su potreba za velikim količinama visokokvalitetnih podataka i nedostatak objašnjivosti i interpretabilnosti. Prevazilaženje ovih ograničenja važan je izazov za istraživače i programere vještačke inteligencije.

Osiguravanje etičkog i odgovornog razvoja: AI tehnologija ima potencijal da utiče na mnoge aspekte društva i ekonomije, a osiguravanje da se ona razvija i koristi na etički i odgovoran način je važan izazov. Ovo uključuje rješavanje zabrinutosti oko pristrasnosti, diskriminacije i premještanja posla, te osiguravanje da se koristi od AI pravedno dijele.

Upravljanje očekivanjima: Često postoji jaz između popularnosti i stvarnosti AI tehnologije, a upravljanje očekivanjima o tome šta AI može, a šta ne može učiniti je važan izazov. Ovo uključuje edukaciju ljudi o ograničenjima AI i pomaganje im da shvate kako se ona može efikasno koristiti.

Saradnja i razmjena znanja: AI je polje koje se brzo razvija, a saradnja i razmjena znanja su od suštinskog značaja za unapređenje sistema. Ovo uključuje formiranje partnerstava između akademske zajednice, industrije i vlade, te razmjenu podataka, algoritama i drugih resursa kako bi se ubrzao napredak u ovoj oblasti.

Ovo su samo neki od mnogih izazova sa kojima se suočava razvoj AI. Rješavanje ovih izazova zahtijevaće saradnju između istraživača, programera i kreatora politike.

P: Kako će se vještačka inteligencija razvijati u budućnosti?

Odgovor ChatGPT-a: Teško je tačno predvidjeti kako će se vještačka inteligencija razvijati u budućnosti, jer se polje stalno razvija i stalno se stvaraju novi razvoji. Međutim, neki od ključnih trendova i razvoja koji će vjerovatno oblikovati budućnost AI uključuju:

Kontinuirani napredak u mašinskom i dubokom učenju: Mašinsko i duboko učenje su ključne tehnologije koje omogućavaju AI sistemima da uče i prilagođavaju se, a ove tehnologije će vjerovatno nastaviti da se razvijaju i poboljšavaju u budućnosti. Ovo će omogućiti AI sistemima da postanu precizniji, efikasniji i fleksibilniji i otvoriće nove aplikacije i mogućnosti za AI.

Veći naglasak na objašnjivosti i interpretabilnosti: Kako AI sistemi postaju napredniji i koriste se u kritičnijim aplikacijama, vjerovatno će biti veći naglasak na osiguravanju da su objašnjivi i interpretativni. To će uključivati ​​razvoj novih tehnika i algoritama koji omogućavaju AI sistemima da pruže jasna i razumljiva objašnjenja za svoje odluke i predviđanja.

Povećana integracija AI sa drugim tehnologijama: AI će vjerovatno biti sve više integrisan sa drugim tehnologijama, kao što su internet stvari (IoT), robotika i obrada prirodnog jezika, kako bi se stvorili novi i moćniji sistemi. Ovo će omogućiti AI da ima veći uticaj u širem spektru polja i aplikacija.

Više pažnje na etičke i društvene implikacije AI: Kako tehnologija AI nastavlja da napreduje, vjerovatno će biti veći fokus na etičke i društvene implikacije AI i način na koji se koristi. Ovo će uključivati ​​razvoj etičkih okvira i politika za AI, kao i angažman sa javnošću i drugim zainteresovanim stranama kako bi se osiguralo da se dobrobiti i rizici AI pažljivo razmotre.

P: Koji su primjeri vještačke inteligencije u upotrebi danas?

Odgovor ChatGPT-a: Postoji mnogo primjera vještačke inteligencije u upotrebi danas, a polje se brzo razvija, tako da se novi primjeri stalno razvijaju. Neki od najčešćih primjera AI koji se danas koristi uključuju:

Virtuelni asistenti: Virtuelni asistenti, kao što su Apple-ov Siri i Amazon-ov Alexa, koriste AI tehnologiju da razumiju i odgovaraju na zahtjeve i komande prirodnog jezika. Mogu odgovarati na pitanja, pružati informacije, puštati muziku i obavljati mnoge druge zadatke.

Pretraživači: Pretraživači, kao što su Google i Bing, koriste AI tehnologiju za razumijevanje i tumačenje upita prirodnog jezika i pružanje relevantnih i korisnih rezultata. Oni takođe mogu koristiti AI za personalizaciju rezultata pretraživanja i davanje predloga za povezana pretraživanja.

Društveni mediji: Platforme društvenih medija, kao što su Facebook i Instagram, koriste AI tehnologiju za preporuku sadržaja, predlaganje prijatelja i pružanje drugih personalizovanih iskustava za korisnike. Oni takođe mogu koristiti AI za otkrivanje i uklanjanje neželjene pošte i drugog neprikladnog sadržaja.

Zdravstvo: AI se koristi u zdravstvu na mnogo načina, kao što je analiza medicinskih slika, prepoznavanje obrazaca u podacima o pacijentima i pružanje personaliziranih preporuka za liječenje. Ovo može pomoći ljekarima da efikasnije i efikasnije dijagnostikuju i liječe bolesti.

Samovozeći automobili: Automobili koji se sami voze koriste AI tehnologiju da osjete svoje okruženje, donose odluke i kontrolišu vozilo. Ovo može poboljšati sigurnost i efikasnost transporta i otvoriti nove mogućnosti za mobilnost.