business, meeting, ceo, managers

7 najvećih akvizicija u 2022.

Podijeli

Strahovi od recesije umanjili su obim velikih akvizicija tokom prošle godine, ali uprkos rekordnoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama, mnoge kompanije su ipak pronašle način da završe vrijedna preuzimanja.

Dok je broj spajanja i akvizicija u Sjevernoj Americi tokom prva tri kvartala 2022. porastao 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 13.806, ukupna vrijednost tih poslova pala je 12 odsto, na 1,71 bilion dolara, prema PitchBooku.

Usljed kontinuirane geopolitičke i makroekonomske neizvjesnosti, globalna aktivnost spajanja i preuzimanja je pala tri kvartala uzastopno tokom prvih devet mjeseci ove godine, a u trećem kvartalu oslabila je 30 odsto u odnosu na vrhunac postignut u četvrtom kvartalu 2021.

“Bili smo na istorijskom, istorijskom vrhuncu,” kaže profesorka Columbia Business School-a, Dona Hičherik, napominjući da je nakon posljednje dvije godine zamaha velikog preuzimanja izgledalo da je došlo do zahlađenja. Ponekad, međutim, neizvjesnost predstavlja priliku.

“Istraživanja su pokazala da ulaganja u tržišta spajanja i preuzimanja imaju tendenciju da budu bolja kada je tržište hladnije”, kaže ona.

Donosimo pregled sedam najznačajnijih spajanja, akvizicija i preuzimanja u 2022, koji je sačinio Inc.com.

Salesforce preuzeo Troops.ai
Datum: 15. jul
Cijena: Neobjavljena

Osnovan 2016. godine u Njujorku, Troops.ai obezbjeđuje i distribuira informacije o prihodima prodajnim timovima koristeći botove u Slack i Microsoft timovima. Suosnivači Dan Reich, Scott Britton i Greg Ratner koristili su Slack kao kanal za izvlačenje i plasiranje podataka o upravljanju odnosima s kupcima u Salesforceu. Činilo se da se Salesforceu dopala implementacija i, naravno, svidjelo se sve što se bolje uskladilo sa Slackom, koji je kupio za 27,7 milijardi dolara 2021. Po objavljivanju ugovora, Salesforce je izjavio da će Troops.ai postati dio Slacka kada se akvizicija zatvori.

Alphabet preuzeo Mandiant
Datum: 8. mart
Cijena: 5,4 milijarde dolara

Manje od godinu dana nakon što se firma za sajber sigurnost Mandiant odvojila od svog prethodnog vlasnika, FireEye, Google je objavio ogromnu ponudu za kupovinu kompanije, koja ima predstavništva širom svijeta. Osnovan 2004. godine u Virdžiniji od strane Kevina Mandije, bivšeg oficira američkih avio-snaga, Mandiant je prošao kroz ribrendiranje 2006. godine i prikupio kapital od investitora iz Silicijumske doline, pomažući mu da se transformiše u pogon za upravljanje incidentima za preduzeća. Brend će i dalje živjeti pod Google Cloud-om, a Google se nada da će ojačati svoje sposobnosti prikupljanja sigurnosnih podataka.

Adobe preuzeo Figmu
Datum: 15. septembar
Cijena: 20 milijardi dolara

Osnovana 2012. od strane Dylana Fielda i Evana Wallacea, Figma pomaže timovima da dizajniraju proizvode i prototipove koristeći alat za saradnju zasnovan na oblaku. Iako je akvizicija bila daleko od najvećeg posla u godini, nema mnogo kompanija koje mogu postići cijenu od 20 milijardi dolara nakon samo 10 godina poslovanja. Figma sa sjedištem u San Francisku izgledala je kao očigledna meta za kupovinu softverskog giganta Adobe, ali neki investitori su možda doveli u pitanje kupoprodajnu cijenu za startup, koji je imao oko milion korisnika i procijenjen je bio na 500 miliona dolara.

Oracle preuzeo Cerner
Datum: 7. jun
Cijena: 28,3 milijarde dolara

Oracleova akvizicija zdravstvene IT kompanije Cerner započela je 2021. godine sa zajedničkom misijom pružanja paketa boljih digitalnih alata u oblaku preopterećenim medicinskim profesionalcima. Studija klinike Mayo pokazala je da za svaki sat proveden sa pacijentima, doktori provedu dva sata radeći na elektronskim zdravstvenim kartonima. Osnovan 1979. godine sa sjedištem u Kanzas sitiju, Cerner proizvodi alate za glasovni interfejs zasnovan na oblaku. Obje kompanije su ušle u sporazum prepoznavši obilje mogućnosti za prihod, posebno za proširenje alata za oblak, AI i mašinsko učenje za klijente Cernerove zdravstvene zaštite.

Broadcom preuzeo VMware
Datum: 26. maj
Cijena: 61 milijardu dolara

Kada je dogovor ogromnog proizvođača čipova Broadcom prošao kroz kupovinu firme VMware za usluge u oblaku za aplikacije, neki od investitora VMwarea nijesu bili zadovoljni, jer su vidjeli naviku Broadcoma da otpušta osoblje nakon ranijih akvizicija. Osnovan 1998. godine od strane grupe diplomiranih studenata UC Berkeley, VMware je narastao kroz dvije prethodne akvizicije, uključujući jednu od strane Della. Kultura kompanije bila je jaka, nezavisna i napredovala u tehnološkim inovacijama. Ali zaposleni su izgledali jednako potreseni viješću kao i investitori, a dionice su pale 20 odsto u mjesecu nakon dogovora. Trenutno, EU ispituje akviziciju i da li bi to ugušilo konkurenciju sa Broadcomom.

Microsoft preuzima Activision Blizzard
Datum: 18. januar
Cijena: 68,7 milijardi dolara

U onome što je postalo jedan od najspornijih ugovora ove godine, Microsoft je nagovijestio novu eru igara tako što se kladio na to da je budućnost igara u oblaku. Ugovor je doveo poznate franšize igara u Microsoft, uključujući Warcraft, Call of Duty, Overwatch i Candy Crush. Ali, proguravši se u poziciju treće po veličini kompanije za igre na sreću kroz ugovor, privukla je pažnju državne regulatorne agencije FTC, koja je u decembru tražila da se akvizicija blokira. FTC je tvrdio da će Microsoft uskratiti katalog igara od rivala. Bio je to jedan od najznačajnijih poteza predsjednice FTC-a Line Khan da obuzda veliku tehnologiju. Ovaj posao čeka sudski rasplet.

Ilon Mask preuzeo Twitter
Datum: 14. aprila do 27. oktobra
Cijena: 44 milijarde dolara

Prije nego što je dao neželjenu ponudu za Twitter u aprilu, Mask je kupovao dionice Twittera počevši od januara 2022, tvrdeći da želi da “pomogne čovječanstvu” da unaprijedi slobodu govora. Na kraju se povukao iz ugovora nakon što je izvršio sumnjivu dubinsku analizu. Twitter, koji su 2006. godine osnovali Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams, a sa sjedištem u San Francisku, tužio je Maska i uslijedila je javna i uzbudljiva “igra pokera” – bez manjka pokušaja blefa. Zatvaranje posla izgledalo je pomalo iznuđeno, uz pomoć kancelarijskog suda u Delaveru. Od tada Mask uživo tvituje svaki svoj pokret, a da ne spominjemo i svoje impulsivne planove. Šou i dalje traje, a Mask je 20. decembra najavio da će se povući s mjesta generalnog direktora Twittera, ali da će nastaviti da vodi softverske i serverske timove kompanije.

Investitor