Šef Microsofta: Tehnološki sektor čekaju dvije teške godine

Podijeli

Sljedeće dvije godine biće teške za tehnološku industriju u kojoj se potražnja pojačana pandemijom COVID-19 smanjuje i sa globalnom ekonomijom koja je sve nestabilnija, rekao je predsjednik i izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela.

U novom intervjuu za CNBC, Nadela je rekao da su dugoročni izgledi za rast tehnoloških kompanija jaki sa novim tehnologijama kao što je veštačka inteligencija, ali da će taj uspon doći nakon “izvjesnog bola”.

„Sljedeće dvije godine će vjerovatno biti najizazovnije jer smo, na kraju krajeva, imali dosta ubrzanja tokom pandemije i postoji određena količina normalizacije te potražnje, a povrh toga je i prava recesija u značajnim dijelovima svijeta”, rekao je.

“To znači da ćemo se morati prilagoditi i kružićemo kroz ciklus potražnje i, zapravo, izaći iz njega s nečim što može biti još jedan ogroman ciklus rasta za tehnološku industriju”, dodao je šef Microsofta.

Kompanije već smanjuju troškove kako bi se izborile sa usporavanjem potražnje i ekonomskim pritiscima, što uključuje i otpuštanje radnika. Microsoft je u oktobru objavio da smanjuje broj radnih mjesta i nije sam – 18.000 radnih mjesta ukida Amazon i 11.000 koje je smanjio Meta.

Salesforce je ove sedmice saopštio da će oko 10 odsto njegove radne snage – oko 7.000 ljudi – ostati bez posla, a Micron ukida oko 4.800 radnih mjesta.

Sve u svemu, Layoffs.fyi kaže da je više od 1.000 tehnoloških kompanija u 2022. godini najavilo skoro 154.000 otpuštanja, a 18 kompanija je ove godine otpustilo više od 17.000 radnika.

Microsoft, kao i mnoge druge kompanije u svijetu u kojem su ekonomije u recesiji ili im prijeti, svoje troškove usklađuje s novim trendovima prihoda, rekao je Nadela i dodao da želi kratkoročno upravljati troškovima, a dugoročno investirati.

“Sve u svemu, bilo za Microsoft pojedinačno ili za tehnološki sektor u cjelini, biće veoma, veoma važno pogledati unutra i reći: ‘Jesmo li efikasni koliko nam je potrebno da budemo konkurentni?”, rekao je izvršni direktor.

“Na kraju krajeva, samo zato što smo tehnološka kompanija ne znači da smo najefikasniji u onome što radimo. Kako se paradigma promijenila, kako je ljestvica podignuta, moramo se mjeriti s novim okolnostima … Nismo imuni na globalne promjene”, precizirao je.

On je upozorio na pesimizam u pogledu smjera tehnološke industrije, napominjući da tehnološki poslovi ne žive samo u tehnološkoj industriji. S obzirom da tehnologija dotiče sve dijelove poslovanja, kliše je da je svaka kompanija tehnološka kompanija. To znači da većina organizacija u drugim industrijama zapošljava tehnološke radnike.

“Sve u svemu, tehnološki poslovi su zapravo povećani”, rekao je. “Tehnološki poslovi sada dolaze u finansijskim uslugama, u energetskim kompanijama, u maloprodaji, proizvodnji, a to je zdravo jer će dugoročno, svi ti zaposleni u svim tim industrijama trošiti više tehnološke infrastrukture.”

S obzirom na to, “kada razmišljamo o našem poslovanju u oblaku dugoročno, mi smo raspoloženi zbog činjenice da postoji više zapošljavanja IT talenata izvan tehnološke industrije. To je ono na šta računamo”.

Takođe, bez obzira na ekonomsku situaciju, softver i digitalna infrastruktura će i dalje biti kritični za poslovanje u većini industrija, što znači da potražnja, iako omekšava, neće nestati, rekao je.

Još jedan razlog za dugoročni optimizam: Vještačka inteligencija (AI), za koju je Nadela rekao da će podstaći sljedeću eru računarstva.

“Ako kažete da su mobilni i oblak bili posljednja paradigma, sljedeća će zaista biti AI”, rekao je. „To će se desiti, rekao bih, u naredne dvije, tri godine. … Vraćam se na 2007, 2008, kada su oblak i mobilni sektor postali veliki. Mislim da smo sada u toj fazi kada je u pitanju AI.”

On je ukazao na ChatGPT, tekstualni interfejs zasnovan na mašinskom učenju za model velikog jezika (LLM) koji je OpenAI predstavio u novembru i koji može da odgovori na brojna pitanja.

Microsoft je 2019. uložio milijardu dolara u OpenAI – navodno pregovara sa startupom za još jednu investiciju – i koristi OpenAI tehnologije u svom servisu Azure.

On je istakao uslugu programiranja Copilot u GitHubu koja je postala opšte dostupna 2022. godine i koja omogućava programerima da koriste AI za pomoć u pisanju koda. Nadela je rekao da je to bila blagodat za programere te da je izazvao kritike zbog mogućeg kršenja zakona o autorskim pravima i licenciranju softvera. Advokat i programer Metju Baterik u novembru je tužio Microsoft, GitHub i OpenAI na osnovu tih zabrinutosti.

Međutim, programeri prihvataju AI u svom radu, rekao je. Četrdeset do 50 odsti koda koji se kreira generiše AI, što znači da su programeri produktivniji.

„Za mene, rad znanja, rad na informacijama, rad na prvoj liniji, razvoj softvera, sve se može transformisati pomoću AI“, rekao je Nadela.

Investitor