Očekuje se da će cijene zlata skočiti u 2023: Stručnjaci predviđaju rekordne vrijednosti plemenitog metala

Podijeli

Zlato je u porastu 2023. i samo u prvoj sedmici nove godine plemeniti metal je skočio 2,36% u odnosu na američki dolar.

U proteklih 65 dana, zlato je skočilo čak 14,55%, dok je srebro na vrijednosti dobilo još više – 22,31% u odnosu na dolar od 3. novembra 2022.

Prema riječima šefa strategije za metale u MKS Pamp Group, postoji „pristojna količina povećane potražnje za zlatom koja je prenesena iz prošle godine”.

Analitičari očekuju da će vrijednost zlata u 2023. nastaviti da raste. Autor knjige Seeking Alpha, Ben Varvik tvrdi da će zlato imati bolje rezultate 2023, na talasu potražnje centralnih banaka i “tekućih geopolitičkih tenzija”.

„Centralne banke širom svijeta, posebno u Kini, Turskoj i Indiji, kupuju zlato rekordnom brzinom“, objašnjava Varvik. “Ovaj trend traje već 13 uzastopnih godina, ali se u posljednje vrijeme ubrzao.”

Države posljednjih godina povećavaju svoje zlatne rezerve kao način da diversifikuju svoja devizna sredstva i smanje oslanjanje na američki dolar.

Analitičari tržišta vjeruju da postoji još šest faktora koji bi mogli da podstaknu dalji rast cijene zlata, uključujući oporavak potražnje za nakitom, eventualni zaokret politike Federalnih rezervi, eskalaciju ukrajinsko-ruskog rata, slabiji američki dolar, ograničenu ponudu novih rudnika, i mogućnost invazije Kine na Tajvan.

Kupovina zlata od centralnih banaka bila je posebno značajna na cijene u smislu kamata na ovaj plemeniti metal u protekloj godini. Prema analitičarima na koje se poziva Financial Times, Rusija i Kina su akumulirale najviše zlata u 2022. u smislu potražnje.

Niki Šils, šef strategije i makroa za metale za MKS Pamp Group, rekao je za Kitco News da postoji povećana potražnja za zlatom, što bi moglo ukazivati ​​na pozitivan trend na tržištu.