crypto currencies

Binance krvari: Za manje od 60 dana nestalo 12 milijardi dolara

Podijeli

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta, bori se da zadrži imovinu. Nakon kolapsa konkurentskog FTX-a, investitori su posljednjih sedmica povlačili svoj novac: Uprkos uvjeravanjima izvršnog direktora Changpeng Zhaoa da se situacija stabilizovala, odlivi se ubrzavaju. Kupci su u petak povukli neto 360 miliona dolara, prema podacima kompanije za kriptovalute Defillama.

Dana 13. decembra, Nansen, zasebna firma za kripto podatke, objavila je vijest da je Binance izgubio 3 milijarde dolara imovine tokom prethodne sedmice, što predstavlja 4% ukupne firme u to vrijeme.

Forbesova istraga je otkrila da je, u stvari, Binance izgubio 15% svoje imovine nakon što je Zhao (široko poznat kao CZ) na Twitteru umanjivao značaj Nansenovog izvještaja. I dalje je skoro četvrtina sredstava kompanije napustila berzu za manje od dva meseca. Forbes se obratio Binanceu tražeći komentare za ovu priču, ali nije dobio odgovor do trenutka objave teksta.

Nedostatak povjerenja investitora najbolje se vidi u performansama Binance Coin (BNB) i Binance USD (BUSD), dva tokena koja nose ime berze. BNB je izgubila 29% svoje vrijednosti u posljednja dva mjeseca, a Forbes procjenjuje da na Binanceu ostaje oko 29 miliona tokena, 51% manje nego što je berza objavila 10. novembra.

Postoje i suptilniji načini na koje se čini da Binance gubi povjerenje i uticaj. Dok je neto imovina pala 24% od novembra, investitori u poznate tokene poput matic, ape i gala smanjili su svoju imovinu na berzi za 40-50%.

Iako je i dalje najveća berza kriptovaluta po obimu, Binance nije neoštećen skoro pa cjelogodišnjim padom digitalne imovine. Njegov BNB token je pao skoro 37% u odnosu na prije 12 mjeseci, prema Nomics-u, a odluka berze da prestane da naplaćuje ​​naknade za promptnu trgovinu bitcoinima zbog posrtanja tržišta koštala ju je oko 3 milijarde dolara godišnje izgubljenog prihoda, prema Forbesovim procjenama.

Ukupna vrijednost kriptovaluta je pokazala još veći pad – 56% u prošloj godini, na 848,7 milijardi dolara, pokazuju podaci CoinMarketCap-a.

Sam CZ je doprinio propasti FTX-a u novembru kada je na Twitteru objavio da planira da proda svoje vlasništvo nad FTX tokenima rivalske berze, tada vrijednih oko 580 miliona dolara, navodeći “skorašnja otkrića koja su izašla na vidjelo”. On je prvo ponudio pa brzo poništio preuzimanje FTX-a, tvrdeći da su FTX-ovi „problemi izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“, implicirajući da je prvi pogled na knjige kompanije pokazao težu situaciju nego što se ranije mislilo.