Ilon Mask, Bernar Arno, Mukeš Adani

Presjek na početku 2023: Ovo je 10 najbogatijih ljudi na svijetu i njihova neto vrijednost

Podijeli

Prošla godina bila je teška za sve koji se bave biznisom, a najbogatiji od njih su po pravilu izgubili najviše. Na to je uticalo pretežno pad vrijednosti dionica na berzama širom svijeta, što je direktno uticalo na lično bogatstvo vlasnika i osnivača kompanija.

Slijedi najažurnija lista prvih deset najbogatijih osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu u realnom vremenu, zajedno s nekim značajnim činjenicama o svakom pojedincu na listi.

#1. Ilon Mask – 190 milijardi dolasa

Bogatstvo Elona Muska procjenjuje se na 190 milijardi dolara, dok je trenutna tržišna vrijednost njegove kompanije za električne automobile, Tesla, blizu 800 milijardi dolara. Kompanija u vlasništvu Elona Muska, SpaceX, procjenjuje se na gotovo 100 milijardi dolara.

#2. Bernar Arno i porodica – 144 milijarde dolara

Predsjednik i glavni izvršni direktor francuskog LVMH-a, Bernar Arno, druga je najbogatija osoba na svijetu. Zbog svog ogromnog poslovnog carstva, koje se sastoji od više od 70 različitih firmi, uključujući Louis Vuitton i Sephora, ima neto vrijednost od 144 milijarde dolara. U decembru prošle godine, francuski milijarder Bernar Arno, najbogatiji čovjek u Evropi, akumulirao je bogatstvo od 100 milijardi dolara.

#3. Gautam Adani i porodica – 133 milijarde dolara

Tvorac Adani grupe, Gautam Adani, uložio je dio svog višemilionskog korporativnog bogatstva u različite sektore, uključujući energetsku industriju, sektor logistike, poljoprivredni sektor, avio-industriju i druge. Adani Group je globalna firma koja kontroliše lučke operacije i projekte u Indiji. Kao rezultat uspjeha kompanije, Adani je postao najbogatiji čovjek u cijeloj Aziji.

#4. Džef Bezos – 114 milijardi dolara

Sa ukupnim bogatstvom od oko 114 milijardi dolara, Džef Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazona, zauzima poziciju četvrte najbogatije osobe na planeti. Njegov stav se nije promijenio, on i njegova supruga Mekenzi Skot podnijeli su zahtjev za razvod 2019. godine, a on je na nju prenio dio svojih dionica Amazona.

#5. Bil Gejts – 107 milijardi dolara

Procjenjuje se da Bil Gejts ima neto vrijednost od 107 milijardi dolara. Microsoft su 1975. osnovali titani softverske industrije Bil Gejts i Pol Alen. S vremenom, Gejts se odrekao najvećeg dijela svog udjela u kompaniji, zadržavši samo jedan odsto kapitala, dok je ostatak svog bogatstva reinvestirao u druge dionice i drugu imovinu.

#6. Voren Bafet – 100 milijardi dolara

Opšte je poznato da je Voren Bafet jedan od najprosperitetnijih investitora. On je zadužen za Berkshire Hathaway, organizaciju koja posjeduje više od 60 različitih firmi, od kojih su neke dobro poznate, kao što su osiguravajuća kompanija Geico, proizvođač baterija Duracell i prehrambeni lanac Dairy Queen. Ima neto vrijednost od 96,6 milijardi dolara. Kada je imao 11 godina, napravio je svoju prvu investiciju na berzi i od tada niže uspjehe.

#7. Lari Elison – 90,9 milijardi dolara

Lari Elison je suosnivač softverske korporacije Oracle, osnovane 1977. Kao direktna posljedica njegovog rada tamo, sada ima neto vrijednost od 90,9 milijardi dolara. Osim toga, Elison je postao član upravnog odbora Tesle u decembru 2018. nakon što je prethodno investirao u kompaniju 3 miliona eura u dionice. Gotovo posjeduje cijelo ostrvo Lanai, koje se nalazi na Havajskim ostrvima.

#8. Mukeš Ambani – 89,0 milijardi dolara

Osnivač i predsjednik Reliance Businesses-a ima dionice u različitim industrijama, uključujući petrohemiju, naftu i gas, maloprodaju i telekomunikacije. Uvođenje Reliance-ovih 4G telefonskih usluga na indijsko tržište telekomunikacija 2016. godine izazvalo je izbijanje rata cijena, poremetilo poslovne modele drugih mreža i izazvalo ogromne vrtloge.

#9 Lari Pejdž – 81,4 milijarde dolara

Prema procjenama Forbesa, vjeruje se da Lari Pejdž, suosnivač Google-a i deveti najbogatiji čovjek na svijetu, ima neto vrijednost od 81,4 milijarde dolara. Osim toga, investirao je u Planetary Resources, poznatu organizaciju za istraživanje svemira, kao i u startap kompanije “Flying Car”, Kitty Hawk i Opener.

#10 Stiv Bolmer – 79,7 milijardi dolara

Vlasnik Los Angeles Clippersa, Stiv Bolmer, navodno ima neto vrijednost od oko 79,7 milijardi dolara. Zbog ovog dostignuća zauzima deseto mjesto na listi najbogatijih osoba na svijetu. Bolmer je započeo svoju karijeru u Microsoftu 1980. godine i preuzeo dužnost generalnog direktora kompanije od Bila Gejtsa 2000. godine.