business, businessman, investor, rich people, wealth

Svjetska banka: Globalna ekonomija rizikuje drugu recesiju u tri godine

Podijeli

Svaki novi zastoj u globalnoj ekonomiji koja već brzo slabi kao rezultat visoke inflacije, kamatnih stopa i rata mogao bi dovesti do druge recesije 2023, drugu u periodu od tri godine, upozorila je Svjetska banka.

U svom polugodišnjem izvještaju o zdravlju svjetske ekonomije, institucija sa sjedištem u Vašingtonu rekla je da je smanjila svoju prognozu rasta za 2023. sa 2,9% na 1,7%, nakon što su se svi rizici koje je identifikovala prije šest mjeseci ostvarili.

U izvještaju Banke o globalnoj ekonomskoj perspektivi navodi se da su strože od očekivanih antiinflatornih mjera, uporno visoke cijene energije i nastavak karantina u Kini doveli do mnogo slabijih izgleda za ovu godinu nego što se očekivalo prošlog ljeta. Skoro svakoj naprednoj zemlji i skoro 70% zemalja u usponu i zemalja u razvoju smanjene su prognoze rasta.

S obzirom na krhkost globalne ekonomije, Svjetska banka je rekla da bi svaki novi negativan razvoj – kao što je inflacija veća od očekivane, nagli porasti kamatnih stopa kako bi je obuzdali, ponovno izbijanje pandemije Covid-19 ili eskalacija geopolitičkih tenzija – mogao gurnuti globalnu privredu u recesiju.

Od 1930-ih nijesu se dogodile dvije globalne recesije u istoj deceniji.

Misija Svjetske banke je smanjenje siromaštva, a njen predsjednik Dejvid Malpas rekao je da pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda znači da se kriza s kojom se suočava razvoj intenzivirala.

„Zemlje u usponu i zemlje u razvoju suočavaju se sa višegodišnjim periodom sporog rasta podstaknut velikim teretom duga i slabim investicijama, dok globalni kapital apsorbuju napredne ekonomije suočene sa izuzetno visokim nivoom državnog duga i rastućim kamatnim stopama“, rekao je on.

Malpas je naveo da najnovije prognoze Banke ukazuju na oštro, dugotrajno usporavanje, pri čemu će 2023. vjerovatno biti treća najslabija godina za globalni rast u posljednje tri decenije, zasjenjena samo recesijom 2009. i 2020. godine.

„Pogoršanje je široko zasnovano: u gotovo svim regijama svijeta, rast prihoda po glavi stanovnika biće sporiji nego što je bio tokom decenije prije Covid-19. Neuspjeh u globalnom prosperitetu će vjerovatno potrajati“, dodao je predsjednik Svjetske banke.

Predviđa se da će se rast u prosperitetnijim naprednim ekonomijama usporiti sa 2,5% u 2022. na 0,5% u 2023. godini, saopštila je Svjetska banka, dodajući da su usporavanja sličnih razmjera u posljednje dvije decenije rezultirala globalnom recesijom.

Comments are closed.