Starbucks

I Starbucks vraća zaposlene u kancelarije

Podijeli

Starbucksovi korporativni zaposleni će se vratiti u kancelarije najmanje tri dana u sedmici do kraja mjeseca.

Počevši od 30. januara, zaposleni koji su do sada radili na daljinu moraće se javljati u sjedište velikog lanca kafeterija u Sijetlu utorkom, srijedom i trećeg dana koji odluče njihovi timovi.

Radnici koji su bliže regionalnim kancelarijama takođe će morati da dolaze na posao tri dana u sedmici, iako nije precizirano kojim.

CNBC podsjeća da zaposleni u upravi i administraciji Starbucksa rade na daljinu od početka pandemije. U septembru je kompanija zamolila radnike da rade iz kancelarija jedan do dva dana u sedmici. Ali izvršni direktor Hauard Šulc napisao je u dopisu zaposlenima u srijedu da dosadašnji podaci pokazuju da se radnici ne pridržavaju te direktive.

Nova politika ima za cilj da “ponovo izgradi našu međusobnu vezu i sinhronizuje timove i napore”, navodi se u dopisu Šulca, koji ovog proljeća napušta kompaniju. Takođe je uporedio nastavak rada na daljinu korporativnih radnika sa Starbucksovim baristima, koji nikada nijesu imali tu mogućnost.

Šulc je stupio na mjesto privremenog izvršnog direktora u aprilu nakon što je bivši izvršni direktor Kevin Džonson otišao u penziju. U svom trećem boravku u kompaniji, najavio je plan od 450 miliona dolara za ponovno osmišljavanje poslovanja Starbucksa i ispravljanje onoga što je nazvao “samoindukovane greške”.

Starbucks nije jedina kompanija koja je nedavno naložila strožu politiku povratka u kancelarije. Izvršni direktor Bob Ajger, koji je započeo drugi mandat kao direktor Disney-a, rekao je zaposlenima u ponedjeljak da se moraju vratiti u kancelariju.

Ilon Mask je postavio još veća očekivanja za prisustvo radnika na svojim korporativnim radnim mjestima u Twitteru, nakon što je kupio kompaniju za društvene medije. I zaposleni u Apple-u se vraćaju na posao tri dana u nedelji još od septembra.