berza, stock market, exchange

Investitori se ponovo klade na zlato

Podijeli

Zlato je ponovo u fokusu investitora, jer se ulagači klade da će hlađenje inflacije u Sjedinjenim Državama usporiti tempo povećanja stopa Fed-a i učiniti plemeniti metal privlačnijim.

Fjučersi na zlato bili su na osmomjesečnom vrhu, popevši se za 14% od kraja novembra i dostigli 1.882 dolara po unci u srijedu.

Investitori imaju tendenciju da “trče” u imovinu koja nudi redovne povrate, kao što su državne obveznice, kada kamatne stope rastu. Cijene zlata su pale u aprilu prošle godine kada su američke Federalne rezerve počele da povećavaju kamatne stope u pokušaju da ukrote rastuću inflaciju.

Tržište sada sve više očekuje da će Fed ublažiti povećanje američkih kamatnih stopa jer potrošačke cijene sporo rastu, povećavajući potražnju za zlatom.

Uprkos optimizmu među investitorima, Fed nije naznačio promjenu politike. U zapisniku sa decembarskog sastanka centralne banke, objavljenom prošle sedmice, ističe se da je potrebno “značajno više dokaza” da bi se “zaokrenulo” sa puta daljeg povećanja kamatnih stopa.

Neke zemlje takođe povećavaju zlatne rezerve pomažući povećanju cijena. Taj je napor postao lakši posljednjih mjeseci jer je vrijednost dolara oslabila, zbog čega je zemljama izvan Sjedinjenih Država jeftinije kupovati zlato.

“Svjedočimo kupovini zlata od centralnih banaka. Nije iznenađujuće da se dosta toga odnosi na Rusiju i Kinu, zemlje koje žele da smanje svoju zavisnost od američkog dolara”, rekla je CNN-u Karolin Bejn, glavni ekonomista za robe u Capital Economics.

Sigurno utočište

Investitori takođe obično vide zlato kao sigurno utočište u vremenima neizvjesnosti.

Zlato se često smatra dobrom zaštitom od inflacije jer je opipljiva, oskudna imovina koja, u teoriji, drži svoju vrijednost.

Tokom pandemije koronavirusa u avgustu 2020. godine, cijene zlata dostigle su najviši nivo svih vremena, od 2.072 funti.

“Ovaj metal ima tendenciju da dobro posluje u vremenima krize”, rekao je za CNN Krišan Gopaul, viši analitičar tržišta za EMEA regiju u Svjetskom savjetu za zlato.

On je dodao da bi rizik od globalne recesije ove godine mogao biti faktor koji privlači investitore.

Kreg Erlam, viši tržišni analitičar u OANDA-i, ponovio je ovaj stav.

“Ove godine globalna ekonomija se suočava sa ozbiljnim usporavanjem, a u mnogim zemljama i recesijom. To bi zlato moglo učiniti privlačnijim sada kada su prinosi i dolar manje negativni faktor”, rekao je on za CNN.

Investitor