new york, usa, manhattan

Direktorica MMF-a: SAD će ove godine izbjeći recesiju

Podijeli

Sve je više dokaza da će SAD izbjeći recesiju ove godine te da će postići “lagano prizemljenje” svoje ekonomije, kazala je u četvrtak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

Ona je novinarima rekla da američko tržište rada ostaje otporno, a potražnja potrošača snažna uprkos podizanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Rekla je i da dolazi do zdravog pomaka s prekomjerne kupovine robe koja je podsticala rast cijena, natrag prema potražnji za uslugama, a u ekonomiji je bilo više diversifikovanih izvora rasta.

Scenario “mekog prizemljenja”

“To daje neke argumente za očekivanje da će SAD izbjeći pad u recesiju. Ustvari, rekla bih da čak i ako bude u tehničkoj recesiji, ona će biti vrlo blaga”, istakla je Georgijeva na svom prvom brifingu s novinarima u 2023. godini, prenosi Index.

Napomenula je da su najave recesije obično predmet intenzivne rasprave te istakla da ona naginje scenariju “mekog prizemljenja” za SAD.

MMF je u oktobru prognozirao rast američkog BDP-a u 2023. od jedan odsto, a svoju projekciju će ažurirati ovog mjeseca. Svjetska banka je u utorak prognozirala rast SAD-a od 0.5 odsto u ovoj godini.